Da li je cottage sir zdrav?
Svježi sir postaje sve popularniji, ali da li je cottage sir zdrav? Otkrijte njegove nutritivne prednosti Ovo je pitanje koje možda nikada niste r...
Cimet je začin koji se koristi na skoro svim meridijanima, a kako i nebi kada je odličan dodatak jelima, a uz to reguliše i nivo krvnog pritiska.
Svega je nekoliko aroma tako zavodljivo a ujedno i tako toplo kao što je to cimet, začin dobijen od mirisne kore istoimenog drveta.
Dovoljno je dodati polovinu kafene kašičice cimeta prilikom pravljenja kolača i ostalih poslastica pa da za nekoliko minuta podignete raspoloženje i otvorite apetit.
Jedan od najčešće korišćenih začina, dostupan je u skoro svim zemljama svijeta, a svojim ukusoom i mirisom odvešće vas na putovanje kroz istočni dio Mediterana, Afriku, Kinu, Indiji. Odličan je dodatak gulašima, jelima sa pirinčem, kariju…
Ali cimet koriste i na sjeveru Evrope, i to upravo kao dodatak kolačima,u različitim toplim napicima ili kao specijalan sastojak pudinga.
Ipak, zavodljivi miris i ukus nisu jedini aduti cimeta. Ovaj začin ima i nezanemarljiv uticaj na naše zdravlje.
Studija sprovedena na Univerzitetu u Torontu pokazala je da upotreba cimeta može značajno da smanji povišen nivo pritiska u krvi, naročito kod ljudi koji su pod rizikom od dijabetesa, ili imaju dijabetes tip 2. Cimet reguliše i nivo šećera u krvi, pojačavajući pozitivne efekte djelovanja insulin.
Ovaj začin takođe uništava i bakterije koje izazivaju bolesti desni, a u Šri Lanki čak koriste štapiće cimeta umjesto čačkalica, kako bi očuvali svoje desni i zube.
Izvor: B92