Netflix u decembru 2024: Stižu novi filmovi i serije
Netflix u decembru 2024. izbacuje nove filmove i serije koji će nam uljepšati zimske večeri i pružiti predah nakonnaporne radne sedmice. Decembar...
Razgovarala: Brankica Treskavica
Filip Ćirić, suvlasnik i šef kuhinje restorana „Homa“, kojeg od ponedjeljka do četvrtka gledamo na B92 kao sudiju u serijalu „Moja kuhinja, moja pravila“, učestvovaće u panelu „Food is the new fashion” na konferenciji “Pro Femina“, koju 3. aprila u Hajatu organizuje magazin „Lepota i zdravlje“. On nam danas otkriva da je nivo razvijenoti gastronomije postao jedna od vodećih odrednica, pri izboru mjesta na koja ljudi putuju.
– Ovog trenutka, Srbija sebe ne može smatrati izazovnom gastro destinacijom, jer su neozbiljni i plasman i cjelokupna organizacija našeg ugostiteljstva. Međutim, ukoliko se svi potrudimo, država stane iza te priče, a turistička organizacija sve to malo bolje predstavi – situacija se može promijeniti. Kako se to radi, možemo da naučimo u Španiji, zemlji koja se smisleno usmjerila na gastro turizam. U prvih deset restorana u svijetu, tri su španska. Ljudi prvo rezervišu mjesto u njima, pa tek onda kupuju avionsku kartu. Eto, ja ću 11. maja ići u jedan od njih, doduše na blef, pa ako uspijem… Naši glavni aduti su, do sada, bili splavovi, agresivno obučene žene i ružna tzv. etno hrana, a sve može da bude drugačije. Meni je mnogo ljepše da se ugostiteljski objekti nalaze pored reke, ukoliko je ona bitna za doživljaj, nego na njoj; te djevojke treba da se promovišu kao dame, a ne kao „splavarke“, dok bi se od tog što nudimo na tanjiru mogla napraviti stvarno dobra jela. Ja se, prije svega, trudim da ponuda u „Homi“ ima stil, smisao i evropski nivo. Mislim da to treba da svima nama bude namjera. Ne kažem da sam najpametniji, ali stranci veoma dobro reaguju na moja jela. Naravno, svako od njih i sam volim da jedem, a dok ga kreiram ne gubim iz vida da tržište određuje dokle se smije ići. U tom okviru, bitnu ulogu imaju sirovine, koje su tog trenutka dostupne. Vrlo je važno ispoštovati pisanu ponudu tj. da sve što se nalazi u „karti jela“ postoji i kao proizvod.
Program cele konferencije možete pogledati OVDJE.