Som s povrćem

by | 26 Marta, 2014

som

Sastojci:

  • 600 g fileta soma
  • 2 jajeta, ulje
  • 200 g brašna
  • 1/2 glavice manjeg karfiola
  • 1/2 glavice brokula
  • 200 g kačkavalja
  • 3 dl mlijeka
  • 30 g putera
  • 20 g parmezana
  • 1/2 kašičice mljevene paprike

Priprema:

1. Filete soma isjeći na krupnije komade i začiniti po ukusu. Uvaljati ih u brašno, potom u umućena jaja i pržiti na vrelom ulju najpre s jedne a potom s druge strane dok blago ne porumene.
2. Brokule i karfiol očistiti i iskidati na cvjetove a zatim obariti u slanoj vodi.
3. Posebno u šerpi otopiti puter pa dodati jednu kašiku brašna i kratko propržiti. Nakon toga postepeno dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne dobije sos gustine jogurta. Pred kraj kuhanja
dodati parmezan i začine po ukusu.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju poslagati pržene filete soma. Preko ribe staviti po jedan cvijet brokula ili karfiola, preliti bešamel sosom i na kraju posuti rendanim kačkavaljem.
5. Pripremljeno jelo staviti nakratko u zagrijanu rernu na 200ºC dok se sir ne otopi. Potom ga posuti mljevenom paprikom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept