Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 2 jajeta, ulje, mlijeko i švapski sir te dobro umutiti.
2. Posebno sjediniti prašak za pecivo, pšenično i kukuruzno brašno, dodati malo soli po ukusu i polako promiješati. Pripremljenu mješavinu postepeno dodavati u smjesu od jaja i mijesiti sve dok se ne dobije glatko tijesto.
3. Umješeno tijesto ostaviti da odmori 15 min. Zatim ga istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik debljine 0,5 cm i isjeći na kvadrate 10×10 cm.
4. Na svaki kvadrat staviti dva koluta kulena i malo rendanog kačkavalja pa urolovati.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje, poslagati u njega punjene rolnice i premazati ih umućenim jajetom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept