Osam razloga zvog kojih je jabuka najzdravija voćka

by | 13 Aprila, 2014

Zašto je jabuka toliko korisna?

jabuke

1. Smanjuje holesterol

Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, neka od njih u obliku pektina, vrste rastvorljivih vlakana povezanih sa niskim nivoom lošeg holesterola.

2. Zasićuje

Zbog činjenice da je bogata vlaknima, ova voćka ima sposobnost da brzo zasiti, i to sa vrlo malo kalorija – oko 95 u jabuci srednje veličine. To je zbog toga što je našem organizmu potrebno više vrijeme da svari kompleksna vlakna.

3. Održavaju vas vitkim

Jedan sastojak kore jabuke jeste urzolična kiselina, koja se, na osnovu nedavnih istraživanjim na miševima, povezuje sa smanjenim rizikom od gojaznosti.

4. Olakšava probleme sa disanjem

Pet ili više jabuka nedjeljno dovodi do bolje funkcije pluća, najvjerovatnije zbog antioksidanta nazvanog kvercetin (bioflavonoid), koga ima u koži jabuke (kao i u ljusci luka i paradajza). I još nešto.

Poslije istraživanja iz 2007. godine došlo se do zaključka da žene koje jedu dosta jabuka rjeđe rađaju djecu koja će imati probleme sa astmom.

5. Protiv prehlade

Iako se ne mogu porediti sa pomorandžama, jabuke se smatraju dobrim izvorom vitamina C koji je koristan za imuni sistem, sa preko osam miligrama po jabuci srednje veličine, što iznosi otprilike 14 procenata dnevnih potreba za ovim važnim vitaminom.

6. Čak i protiv tumora

Francuski naučnici su 2004. godine otkrili da hemikalije u jabuci pomažu u sprečavanju raka crijeva. Tri godine kasnije, pronađeni su dodatni sastojci, triterpenoidi, koji se, čini se, bore protiv raka jetre, crijeva i dojke.

7. Smanjuje rizik od dijabetesa

U radu objavljenom u Američkom žurnalu kliničke ishrane navodi se da su jabuke, kao kruške i borovnice, povezane sa smanjenjem rizika od razvijanja dijabetesa tipa dva, zbog jedne vrste antioksidanata, antocijanina, koji su takođe odgovorni za crvenu, ljubičastu ili plavu boju kod voća i povrća.

8. Poboljšava rad mozga

Jabuka se vezuje i za proizvodnju acetilholina koji održava veze između nervnih ćelija, tako da jabuke poboljšavaju memoriju, i smanjuju mogućnost nastanka Alchajmera.

Ishrana bogata antioksiantima može imati slične efekete, tako da se jabuke, budući vrlo bogate kvercetinom ne smije zaboraviti.

Izvor: Žena Blic