Rižoto s račićima

by | 28 Aprila, 2014

Clipboard0613

Sastojci:

  • 400 g očišćenih račića
  • 150 g pirinča
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 češnja bijelog luka
  • 1 mrkva
  • 50 g celera
  • 300 g pelata paradajza
  • 200 g bukovača
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 dl supe od povrća iz kocke
  • 1 kašika sjeckanog lista peršuna
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • mješavina začinasobiber

Priprema:
1. Crni luk isjeći na kockice, bukovače na štapiće, pelat paradajza na krupnije kocke, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Mrkvu i celer izrendati na krupno rende. Pirinač obariti u slanoj vodi, a potom ga ocijediti.
3. Na malo ulja propržiti crni luk kako bi porumeneo, a potom dodati mrkvu i celer, te i njih kratko propržiti.
4. Dodati bukovače i dinstati uz povremeno dolijevanje mješavine bijelog vina i supe od povrća, dok pečurke ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.
5. Potom dodati račiće, pelat paradajza, bijeli luk, peršun i začine po ukusu, te sve zajedno dinstati povremeno miješajući još desetak minuta. Pred kraj dinstanja dodati obaren pirinač.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept