Ove male navike će vas brzo napuniti energijom

by | 10 Augusta, 2024
Ove male navike će vas brzo napuniti energijom: žena radi čučanj

Često ne primjećujemo koliko našu ukupnu sreću i dobrobit oblikuju dosljedne navike, zato smo izdvojili navike koje će vas brzo napuniti energijom

Nije riječ o nečemu što je u vezi s karakterom ili s onim s čim smo rođeni. Mi smo ono što neprekidno radimo. Nije potrebno da to bude teško. Počnite s malim, jednostavnim navikama. Ne samo da će vas one same po sebi brzo napuniti energijom, već čine i vitalne prve korake koji vode ka većim navikama koje naš život podižu na višu razinu.

Ove male navike će vas brzo napuniti energijom tokom dana:

12 čučnjeva ili ekvivalent

Uvedite naviku da radite 12 brzih čučnjeva između pisanja i radnih sesija tokom dana. Brzo je i lako, pa je mnogo lakše nagovoriti se na to. Postaje automatski. Možete napraviti razliku između energične sesije pisanja i mrtve. Također vas stavlja u mentalni sklop kontinuiranog vježbanja, što vas motivira da lakše uvedete druge pozitivne navike u svoj život.

Tri duga, spora i plitka udaha kroz nos u stomak

Disanje bi trebalo biti dugo i plitko za smirenost – dubok udah nije dobar jer to često znači da previše brzo unosimo CO2. Usporavanje disanja osigurava stalan unos O2. Duboko disanje je precijenjeno, dok je plitko disanje kroz nos izuzetno moćno. Ovim disanjem šaljete signale svom parasimpatičkom živčanom sistemu da se smirite i napunite stanice kisikom. To djeluje. Pokušajte sami i osjetite val smirenosti koji vas obuzima dok polako izdišete. Koristite disanje kao alat kad se osjećate anksiozno ili trebate brzi podstrek energije.

Brzo napuniti energijom možete s čašom vode

Većina nas krivi razne stvari kada smo umorni ili raspoloženi. Rijetko je da nekoliko gutljaja vode ne podignu našu energiju. Problem je često u tome što smo sve vrijeme bili dehidrirani. Umjesto da se vučete do frižidera za još jedan snack ili piće, popijte vodu. Osvježit će vas i održati glad pod kontrolom.

Gledajte komediju

Pogledajte video Seinfelda, Kevina Harta ili Nikki Glaser i smijte se. Slobodno neka bude malo namješteno na početku. Baš kao disanje, smijeh vas smiruje i brzo mijenja vašu frekvenciju i razinu svijesti. Na sličan način kao što je namješteni osmijeh dokazano promijenio raspoloženje, smijeh čini isto – utiče na cijelu našu hemijsku strukturu u nekoliko minuta. Raspoloženje slijedi ponašanje.

Obavite kućanski posao u trajanju od pet minuta

Uvijek postoji nešto što treba učiniti oko kuće. Ali, želimo da to bude kratko. Što možete napraviti u pet minuta? Možda želite očistiti sudoper? Kako bi bilo da brzo isperete i obrišete kadu? Možda ćete pospremiti krevet. Napravite nešto. Ovo vas pokreće, ali također stvara osjećaj preuzimanja odgovornosti koji je uvijek energizirajući. Ne lutate u neodlučnosti. Donosite odluku i poduzimate akciju, a da to ne učinite dugim ili komplikovanim. Brzi energetski podstrek i ponos. Uživajte.

ljepotaizdravlje.ba

Prostock-Studio Creative/iStock/Getty Images Plus