Tri navike koje trebate preuzeti od fit osoba

by | 11 Augusta, 2024
Tri navike koje trebate preuzeti od fit osoba: Mlada djevojka trči

Većina nas osjeća da imamo previše obaveza. Nekada ja potrebno mijenjati navike, a u tekstu pronađite tri navike koje trebate preuzeti od fit osoba

Stoga krećemo na putovanje od sadašnjeg stanja (gdje se trenutno nalazimo) do željenog cilja (gdje želimo biti) – tražeći ličnu verziju živahnog zdravlja i sreće.

Obično se ovaj put ka zdravlju vidi kao neugodno putovanje koje zahtijeva puno unutrašnje volje. Zbog toga dijete i zdravstveni programi neuspješno ponavljaju jer se trudimo prilagoditi nečijoj tuđoj ideji normalnosti. Nema čudne što se suočavamo s mnogim preprekama; jednostavno se osjećamo bespomoćno i nerazumljeno.

Ove sitne navike možete preuzeti od fit osoba:

Znaju što im odgovara

Kakav je vaš trenutni način života? Što ste pokušali u prošlosti? Što je dobro funkcioniralo, a što nije?

Kako biste željeli da se osjećate kada postignete svoje ciljeve? Koje vrijednosti se pojavljuju u viziji “mog najboljeg ja”? Koje prepreke imate ili možete predvidjeti? Koje prepreke su percipirane, a koje su stvarne?

Faza otkrivanja u trostupanjskoj shemi je temeljita i konkretna, donekle slična planiranju putovanja. Ovo je jedna od stavki koje možete preuzeti od fit osoba.

Preuzeti od fit osoba znači imati strategiju

Ovaj proces može biti jednostavan ili složen kako vam odgovara. Jednostavan plan akcije može uključivati čišćenje frižidera ili pridruživanje teretani u blizini.

Drugi, suptilniji strategiji mogu uključivati postavljanje i održavanje zdravih granica, korištenje pozitivnih afirmacija, vještine upravljanja vremenom, odgovarajuće postavljanje ciljeva, tehnike rješavanja problema, osnovno obrazovanje o ishrani, mentalni sklop, reviziju zastarjelih obrazaca vjerovanja i isprobavanje novih stvari koje možda nikada niste razmišljali (kurs kuhanja, grupa za salsa ples, posudba bicikla od komšije, itd.)

Strategija je uzimanje onoga što je evoluiralo iz “otkrivanja” i poduzimanje sljedećeg koraka naprijed.

Vaša strategija može uključivati četiri do pet ciljeva u isto vrijeme, kao što su odlazak na spavanje na vrijeme, nošenje boce vode na posao svaki dan, kupovina novog para patike i prelazak na opcije s niskim udjelom masti prilikom kupovine.

Strategija je mjesto za kreativnost, a ne za ograničenja.

Preuzeti od fit osoba znači neprestano isprobavati nove stvari

Očekujte i planirajte prepreke i izazove. Osnivačica najvažnije škole za obuku trenera u SAD-u priznala je, pred stotinama sudionika radionica, na događaju na Harvard Medical School, da je trebalo 10 godina da pronađe pravi stil meditacije za svoj karakter i potrebe.

Ciljevi su tu da se pregledaju, poboljšaju ili potpuno preprave. Početak nastave joge i mrženje prema njoj može vas dovesti do nečega što bolje odgovara vašim potrebama.

Postoji hrabrost u isprobavanju novih stvari, i neke prednosti. Prema New York Timesu, isprobavanje novih stvari može dovesti do smisla i svrhe, što je povezano s boljim zdravstvenim ishodima u vezi sa snom, moždanim udarom, srčanim bolestima, demencijom, invaliditetom i prijevremenom smrću.

Implementacija je najviše nerazumijeni i zanemareni dio započinjanja nečega novog. Ako stvari ne uspiju, jednostavno se vratite i prepravljajte faze otkrivanja i strategije; isperite i ponovite.

Bit ćete na putu ka boljem životu postajući bolja osoba u tom procesu.

ljepotaizdravlje.ba

Ivanko_Brnjakovic/iStock/Getty Images Plus