Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve vrijeme dok se šećer ne otopi.
2. Dodati ulje, brašno, rendanu čokoladu, prašak za pecivo i polako promiješati varjačom.
3. Pripremljenu masu sipati u pravougaoni kalup obložen papirom za pečenje. Staviti da se peče u zagrijanu rernu na 180 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjke i šećer, te kuhati na pari miješajući sve vrijeme dok se šećer ne otopi. Zatim skloniti s pare i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađenu masu dodati omekšao puter i umutiti mikserom.
3. Fil podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu bijelu čokoladu i kikiriki, a u drugi otopljenu crnu čokoladu i promiješati.
4. Koru premazati prvo filom od kikirikija, potom nanijeti fil od crne čokolade.
5. Šlag krem pripremiti prema uputstvu s kesice, premazati preko kolača i dekorisati kikirikijem.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept