Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Isprobajte povrtni burger prema receptu Berine Kape – savršen spoj okusa i zdravlja u svakom zalogaju. Idealno za ljubitelje biljne hrane
Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina, a ovaj put nam donosi recept za pasta salatu.
Mnogo je načina kako neka od omiljenih jela možemo napraviti na zdraviji način, a da i dalje podjednako uživamo u njima. U nastavku donosimo ideju za burger sa povrtnom pljeskavicom, koji je savršena opcija za obrok, posebno tokom ljetnih dana.
Povrće dobro oprati, oguliti i krupno izrendati (bijeli luk samo isjeckati nasitno). Izrendane tikvice stavite u šire sito, a potom dobro ocijedite rukama dio po dio da bi se izbacio višak tekućine. Ocijeđene tikvice stavite u dublju zdjelu i dodajte im ostalo povrće, griz, jaja i začine. Sve izmiješati dok se ne dobije gusto tijesto. Pomoću supene kašike uzimajte dio po dio tijesta i oblikujte rukama manje pljeskavice.
U tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj temperaturi i krenite sa pečenjem. Pljeskavice je potrebno peći sa svake strane po 4-5 min dok ne porumene. Od ove količine smjese dobije se oko 12 manjih pljeskavica. Odlične su za jelo i kada su ohlađene.
U pecivo za burger poredajte sastojke po želji.
Berina Kapa