Povrtni burger po receptu Berine Kape

by | 22 Augusta, 2024
Povrtni burger po receptu Berine Kape

Isprobajte povrtni burger prema receptu Berine Kape – savršen spoj okusa i zdravlja u svakom zalogaju. Idealno za ljubitelje biljne hrane

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina, a ovaj put nam donosi recept za pasta salatu.

Mnogo je načina kako neka od omiljenih jela možemo napraviti na zdraviji način, a da i dalje podjednako uživamo u njima. U nastavku donosimo ideju za burger sa povrtnom pljeskavicom, koji je savršena opcija za obrok, posebno tokom ljetnih dana.

Sastojci za povrtni burger

  • Pecivo za burger
  • 2 srednje tikvice
  • 2 manja krompira
  • 2 manje mrkve
  • 1 crveni luk
  • 1 čehne bijelog luka
  • 2 kašike griza
  • 2 jaja
  • Začini: so, biber, vegeta
  • Ulje za prženje
  • Mix salata (zelena i ljubačasti kupus)
  • 2 kriške paradajza
  • 1 kriška sira po želji
  • 4-5 kolutića svježe krastavice
  • Umak po želji

Povrtni burger po receptu Berine Kape

Povrtni burger – priprema

Povrtna pljeskavica:

Povrće dobro oprati, oguliti i krupno izrendati (bijeli luk samo isjeckati nasitno). Izrendane tikvice stavite u šire sito, a potom dobro ocijedite rukama dio po dio da bi se izbacio višak tekućine. Ocijeđene tikvice stavite u dublju zdjelu i dodajte im ostalo povrće, griz, jaja i začine. Sve izmiješati dok se ne dobije gusto tijesto. Pomoću supene kašike uzimajte dio po dio tijesta i oblikujte rukama manje pljeskavice.

U tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj temperaturi i krenite sa pečenjem. Pljeskavice je potrebno peći sa svake strane po 4-5 min dok ne porumene. Od ove količine smjese dobije se oko 12 manjih pljeskavica. Odlične su za jelo i kada su ohlađene.

Burger:

U pecivo za burger poredajte sastojke po želji.

ljepotaizdravlje.ba

Berina Kapa