Razlozi zašto muškarac želi prijateljstvo nakon raskida

by | 19 Septembra, 2024
Razlozi zašto muškarac želi prijateljstvo nakon raskida

Zašto muškarac želi prijateljstvo nakon raskida? Istraživanja sugerišu da je to zbog emocionalne podrške, ličnog rasta i straha od usamljenosti

Razlozi zašto muškarci žele ostati prijatelji nakon raskida često su složeni i višedimenzionalni. Prema brojnim istraživanjima ovakvo ponašanje može se objasniti emocionalnim, društvenim i psihološkim aspektima.

Zašto muškarac želi prijateljstvo nakon raskida prema istraživanjima?

Jedan od ključnih razloga je strah od gubitka bliskosti. Mnogi muškarci se suočavaju s osjećajem usamljenosti nakon raskida, te im je teško prekinuti sve veze koje su gradili. Kako ističe članak na portalu Psychology Today, prijateljstvo može pružiti emocionalnu podršku i osjećaj sigurnosti. Održavanje veze, iako ne u romantičnom smislu, može im pomoći da se osjećaju manje izolirano.

Također, muškarci često imaju tendenciju da analiziraju situacije iz racionalnog kuta. Prema istraživanju objavljenom na The Good Men Project, neki muškarci smatraju da bi prijateljstvo moglo biti manje emocionalno bolno od potpuno prekinutih veza. U ovoj perspektivi, nastaviti s prijateljstvom može značiti očuvanje nekih pozitivnih aspekata veze, bez pritiska romantičnih očekivanja.

Razlozi zašto muškarac želi prijateljstvo nakon raskida

Zašto muškarac želi prijateljstvo nakon raskida: Kombinacija razloga

Društveni pritisci i norme također igraju značajnu ulogu. U nekim slučajevima, muškarci se boje društvene stigme koja dolazi s raskidom i smatraju da bi prijateljstvo moglo pomoći u održavanju zajedničkog društvenog kruga. Ističe se kako je zajedničko prijateljstvo često način da se izbjegne nelagoda u društvenim situacijama.

Naposljetku, želja za ličnim rastom također je motivacija za održavanje prijateljstva. Kako ističe Men's Health, neki muškarci vide prekid kao priliku za učenje o sebi i vlastitim emocionalnim potrebama. Održavanje prijateljstva može im pomoći da reflektiraju na prošlu vezu i razviju se kao osobe.

Sve u svemu, želja muškaraca da ostanu prijatelji nakon raskida proizlazi iz kombinacije emocionalnih potreba, socijalnih normi i želje za ličnim rastom. Razumijevanje ovih faktora može pomoći ženama da bolje shvate muške motive i olakšaju proces prilagodbe nakon raskida.

ljepotaizdravlje.ba

Carlos Pintau, Antonio_Diaz/iStock/Getty Images Plus