Da li je kokosovo ulje dobro za kožu?

by | 23 Septembra, 2024
Da li je kokosovo ulje dobro za kožu

Da li je kokosovo ulje dobro za kožu? Iako ga mnogi hvale, stručnjaci upozoravaju na njegovu primjenu, posebno na licu

Kokosovo ulje je postalo popularno kao prirodno hidratantno sredstvo, ali nije za svakoga. Dok dermatolozi ističu njegove prednosti, posebno za suhu kožu, važno je znati da može izazvati probleme kod masne i osjetljive kože. U nastavku saznajte više o njegovim svojstvima i preporukama za korištenje.

Da li je kokosovo ulje dobro za kožu, prema stručnjacima?

Entuzijasti za njegu kože na TikToku čini se da misle da jeste. Ipak, ukoliko smo nešto naučili sa te platforme, to je da trendovi ne znače nužno istinu – posebno kada su u pitanju beauty i wellness trikovi.

@judyrina This is probably the one thing I can’t live without! Pure, simple, and VERY affordable. If you’re looking to try a very simple and natural skincare routine I highly recommend fractionated coconut oil! If you had to choose just one skincare product to use for the rest of your life what would it be? #naturalskincare #allnatural #coconutoil #oilpulling #beautycreator #ugcnaturalbeauty #naturalbeautyproducts #beautyugc #beautyugccreator #ugccreator #ugccontent #ugccontentcreator #healthwellness #wellnesstips #wellnessugc ♬ original sound – judyrina

Na sreću, to nije slučaj kada je riječ o korištenju kokosovog ulja za određene tipove kože, jer ga nekoliko dermatologa zapravo preporučuje kao oblik topičke hidratacije.

„Kokosovo ulje ima svojstva koja njeguju, hidratizuju i omekšavaju kožu,“ kaže Blair Murphy-Rose, MD, FAAD, dermatolog sa sertifikatom iz oblasti dermatologije u Laser & Skin Surgery Center of New York i osnivač Skincare Junkie. „Njegova visoka koncentracija masnih kiselina pruža odlične emolijentne sposobnosti, a takođe se smatra da ima antimikrobna svojstva.“

Kokosovo ulje se smatra „prirodnim hidratantnim sredstvom“, kaže Brendan Camp, MD, dermatolog sa dvostrukim sertifikatom iz dermatologije i dermatopatologije. Ipak, napominje da je kokosovo ulje najbolje koristiti na tijelu, a ne na licu. „Osim što je efikasan hidratant, antioksidativni sastojci u kokosovom ulju mogu štititi kožu od slobodnih radikala“, dodaje Dr. Camp.

Da li je kokosovo ulje dobro za kožu

Prednosti kokosovog ulja za kožu

Zašto se kokosovo ulje nalazi u mnogim proizvodima za njegu kože i kose? Jednostavno rečeno: može biti odlično za određene tipove kože. „Kokosovo ulje ima mnogo prednosti za kožu“, kaže Noah Gratch, MD, dermatolog. „Pomaže zadržavanju vlage, smanjuje upalu, podstiče zarastanje rana, smanjuje pojavu finih linija i bora, i povećava kolagen.“

Drugi neočekivani benefiti uključuju korištenje kokosovog ulja kao prirodnog sredstva za uklanjanje šminke, balzama za usne i čak kreme za zanoktice. „Kokosovo ulje može se koristiti za uklanjanje ostataka proizvoda, šminke i nečistoća“, objašnjava Dr. Camp. „Takođe se može koristiti kao prirodni balzam za usne i za omekšavanje zanoktica.“

Da li je kokosovo ulje dobro za sve tipove kože?

Međutim, kokosovo ulje nije nužno dobro za sve tipove kože. „Kokosovo ulje može izazvati akne i začepljenje pora“, upozorava Dr. Murphy-Rose. Takođe, iako ima antimikrobna svojstva, može pogoršati perut na skalpu.

„Kokosovo ulje može začepljivati pore i izazvati izbijanje, posebno kod osjetljive kože“, dodaje Dr. Gratch. „Nije preporučljivo za osobe sa masnom kožom.“ Takođe, moguće je imati alergiju na kokosovo ulje.

Kako koristiti kokosovo ulje na koži

Generalno, najbolje je koristiti kokosovo ulje kao hidratant za tijelo, a ne za lice. „Preporučila bih da ne koristite čisto kokosovo ulje direktno na licu“, kaže Dr. Murphy-Rose. Umjesto toga, bolje je koristiti moisturizer koji sadrži kokosovo ulje.

Najbolje kokosovo ulje za kožu

Kada kupujete kokosovo ulje, izbjegavajte rafinirano kokosovo ulje i sve što je „ekstrakciono pritisnuto“, jer mogu izgubiti važne nutrijente. Umjesto toga, Dr. Camp preporučuje „nerafinirano, hladno pritisnuto kokosovo ulje“.

ljepotaizdravlje.ba

privetik/iStock/Getty Images Plus