Znakovi da niste dovoljno hidrirani i kako piti više vode

by | 25 Septembra, 2024
Kako piti više vode

Hidratacija je ključna za zdravlje! Otkrijte koji su to znakovi da niste dovoljno hidrirani i kako piti više vode za bolje zdravlje i energiju

Naša tijela se sastoje od otprilike 55-60% vode, a hidratacija je ključna za optimalno funkcionisanje. Pijenje dovoljno vode pomaže u regulaciji temperature, podmazivanju zglobova, funkcionalnosti organa, zdravlju ćelija, prevenciji infekcija, očuvanju lijepe kože i sprečavanju “magle” u mozgu. Zapamtite, hidratacija nije samo o vodi; bitno je osigurati da tijelo ima dovoljno vode i elektrolita, koji su takođe ključni za pravilnu hidrataciju. Kako znati pijete li dovoljno vode i elektrolita? Vaše tijelo može slati signale da nije dovoljno hidrirano ako primijetite neki od sljedećih simptoma.

Kako piti više vode i koji su znakovi dehidratacije

Imate suha usta, kožu i usne

Kada izgubimo više tečnosti nego što unosimo, koža, usta i usne su obično prvi koji osjećaju posljedice. Suha usta, često praćena neprijatnim zadahom, mogu biti vrlo nelagodne, dok suha, ljuskava koža i usne mogu izgledati dosadno. Ako primijetite suhoću u ustima ili na licu, vjerovatno ste dehidrirani i trebate brzo popiti vodu.

Često se osjećate umorno ili imate “maglu” u mozgu

Ako primijetite da često osjećate umor tokom dana, pokušajte umjesto kafe popiti vodu. Umor i “magla” u mozgu su veliki znakovi dehidracije, ali ih često tumačimo kao potrebu za kofeinom, što dodatno dehidrira tijelo. Kada se sljedeći put osjećate umorno ili imate problema s fokusiranjem, počnite se rehidratizovati i primijetite razliku.

Jako ste gladni između obroka

Simptomi gladi poput grgljanja stomaka i malaksalosti mogu takođe biti signali da vašem tijelu treba voda. Simptomi gladi i žeđi su slični, pa lako možete pobrkati jedno s drugim. Kada se osjećate gladni, pokušajte prvo popiti vodu kako biste vidjeli da li je vaše tijelo zapravo tražilo vodu, a ne hranu.

Imate zatvor i taman urin

Najjasniji znak dehidracije je tamna boja urina (boja urina bi trebala biti svijetlo žuta kada ste optimalno hidrirani). Problemi sa varenjem takođe mogu biti znak dehidracije jer probavni trakt zahtijeva optimalnu hidrataciju za redovne pokrete crijeva. Ako ste naduti ili imate zatvor, pijte više vode da ublažite simptome.

Često imate grčeve u mišićima

Ako ste ikada doživjeli grč u mišiću, znate koliko je to bolno. Grčevi se javljaju kada nismo dovoljno hidrirani, što može biti uzrokovano neravnotežom elektrolita. Ako osjećate grčeve ili nelagodu, možda je vrijeme da povećate unos vode ili elektrolita (posebno natrijuma, kalijuma, magnezijuma ili hlorida).

Kako piti više vode

Jednostavni načini kako piti više vode

Nabavite zabavnu flašu za vodu i nosite je sa sobom

Moderne flaše za vodu, poput HydroFlask ili Stanley Cup, dolaze u raznim stilovima. Držanje refillable flaše uz vas podstiče vas da ostanete hidrirani.

Aromatizujte vodu svježim voćem

Ako vam obična voda ne prija, dodajte malo ukusa svježim voćem. Ananas, jagode, kiwi i lubenica su odlični izbori.

Pijte vodu uz svako piće s kofeinom

Iako su tečnost, kofeinska pića mogu dehidrirati. Preporučuje se da za svaku šoljicu kafe popijete čašu vode ili nešto hidratantno poput kokosove vode.

Popijte veliku čašu vode odmah nakon buđenja

Nakon osam sati sna, vaša tijela su dugo bila bez tečnosti. Pijenje čaše vode odmah nakon buđenja pomaže vam da započnete dan s hidratacijom.

Dovršite punu čašu vode uz svaki obrok

Sjedite i uživajte u obroku uz punu čašu vode. Ovim ne samo da ćete ostati hidrirani, već ćete i pomoći probavi i smanjiti osjećaj nadutosti.

ljepotaizdravlje.ba

Daniel de la Hoz, Yaroslav Olieinikov/iStock/Getty Images Plus