Šta jesti za prevenciju starenja?

by | 27 Septembra, 2024
Šta jesti za prevenciju starenja

Šta jesti za prevenciju starenja? Saznajte koja vam superhrana može da usporite proces starenja i uključite ih u svoju ishranu

Da, postoje superhrane koje su dobre protiv starenja. Uključivanje ovih namirnica u zdravu i uravnoteženu ishranu odlična je strategija za suzbijanje procesa poput oksidativnog stresa i proizvodnje slobodnih radikala, kao i za prevenciju raznih bolesti i poremećaja čiji rizik raste s godinama.

Šta jesti za prevenciju starenja i za zdravo starenje

S godinama, naše tijelo prolazi kroz razne promjene koje mogu uticati na zdravlje i vitalnost. Međutim, ispravna ishrana može značajno usporiti proces starenja. Uključivanje određenih superhrana bogatih antioksidansima, vitaminima i vlaknima može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Ovdje je pet superhrana koje mogu postati ključni dio vaše strategije za zdravije starenje.

Pet superhrana i šta jesti za prevenciju starenja

Jagode

Jagode su bogate flavonoidima, polifenolima sa antioksidativnim svojstvima koji imaju odlične efekte protiv starenja. Bore se protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Također, pružaju dobru količinu vitamina C, koji pomaže u apsorpciji kalcijuma, što je ključno za zdravlje kostiju i prevenciju velikih poremećaja povezanih s godinama poput osteoporoze.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće takođe se nalazi na listi superhrana protiv starenja. Sadrže hlorofil sa antioksidativnim svojstvima. Ove namirnice su bogate folnom kiselinom i drugim B vitaminima, što je važno za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Također, dobar su izvor prebiotskih vlakana koja povećavaju broj korisnih bakterija u crijevima i promovišu proizvodnju antiinflamatornih masnih kiselina.

Šta jesti za prevenciju starenja

Jabuke

Jabuke su među superhrana protiv starenja. Ovo voće pruža hranljive tvari korisne za suzbijanje degenerativnih procesa, uključujući hlorogenu kiselinu, floridzin i epikatehin. Jabuke su posebno korisne za zdravlje srca zahvaljujući svojim kardioprotektivnim svojstvima iz antioksidanata koje sadrže, uključujući fenolne kiseline i polifenole.

Jaja

Jaja su izvor visokokvalitetnih proteina i esencijalnih masnih kiselina, što je važno za održavanje zdravlja mišića i mozga. Također pružaju holin, hranljivu tvar koja se bori protiv kognitivnog opadanja. Pored toga, sadrže selen i cink, dva minerala sa antioksidativnim svojstvima.

Šta jesti za prevenciju starenja

Slanutak

Slanutak je takođe superhrana protiv starenja. Konzumacija mahunarki uopšte povezuje se s nižim rizikom od bolesti i poremećaja koji utiču na kvalitet starenja, od kardiovaskularnih problema do dijabetesa tipa 2. Korist dolazi ne samo iz njihovog sadržaja vlakana, već i iz škroba poput amiloze koji se polako apsorbuje, pomažući u suzbijanju skokova nivoa šećera u krvi. U poređenju s izvorima proteina na bazi životinja, veoma su niskog sadržaja masti.

ljepotaizdravlje.ba

Nadiia Borovenko, VeselovaElena, Sunlight7/iStock/Getty Images Plus