Zdravstvene prednosti tamne čokolade: Razlozi za uživanje

by | 29 Septembra, 2024
Zdravstvene prednosti tamne čokolade

Tamna čokolada nije samo ukusna, već i zdrava! Otkrijte zdravstvene prednosti tamne čokolade i saznajte kako je uključiti u ishranu

Tamna čokolada se godinama demonizovala i smatrala se nezdravom. Međutim, sada znamo da tamna čokolada, posebno, ima brojne zdravstvene prednosti i da postoje dobri razlozi zašto je uključiti u svoju ishranu.

Zdravstvene prednosti tamne čokolade u mnogobrojne, prema stručnjacima

„Oko 380 poznatih hemijskih supstanci opisano je u kakau, a među njima su fenolni fitokemikalije koje su intenzivno istraživane zbog svojih antioksidativnih sposobnosti“, kaže nutricionista Laura Parada.

„Osim toga, u nekim studijama je primjećeno da čisti kakao sadrži znatno više ukupnih fenola i ima veću antioksidativnu aktivnost od crnog čaja i zelenog čaja.“ Dobro je znati.

Zdravstvene prednosti tamne čokolade

Ključne zdravstvene prednosti tamne čokolade

  • Stabilizuje nivoe glukoze: „Tamna čokolada poboljšava kognitivne sposobnosti kroz bolju oksigenaciju mozga“, kaže Parada.
  • Tamna čokolada je moćan antioksidans
  • Tamna čokolada ima antiupalna svojstva
  • Smanjuje holesterol: „Mnoge studije potvrđuju da konzumacija kakaa može poboljšati kardiovaskularno zdravlje snižavanjem krvnog pritiska, povećanjem elastičnosti krvnih sudova i blago smanjenjem LDL holesterola, pomažući u borbi protiv dijabetesa smanjenjem otpornosti na insulin i drugih inflamatornih procesa“, objašnjava Parada.
  • Djeluje kao stimulant: „Pored toga, kakao pruža minerale poput magnezijuma, bakra i gvožđa, a ističe se i po sadržaju kofeina, u manjim količinama od kafe, ali i dalje daje stimulativne osobine“, dodaje Parada.

Koja je najbolja tamna čokolada?

Parada preporučuje da tražite čokoladu sa sadržajem kakaa od 75% ili više – imajući u vidu da većina standardnih čokoladnih tabli sadrži manje od 40%, važno je provjeriti etiketu: „Neke čokolade, čak i ako sadrže visok procenat kakaa, mogu uključivati i druge sastojke koje ne želimo, poput zaslađivača, aroma ili visokih nivoa šećera.“

Kako je uključiti u ishranu

Koristite tamnu čokoladu u komadićima u domaćim palačinkama, ili je jedite sa orašastim plodovima kao zdravu užinu. Naravno, važno je konzumirati je u umjerenim količinama – ne više od 30 grama tamne čokolade (sa više od 75% kakaa) dnevno.

ljepotaizdravlje.ba

artisteer, YelenaYemchuk/iStock/Getty Images Plus