Koji su znakovi da unosite previše šećera?

by | 1 Oktobra, 2024
Koji su znakovi da unosite previše šećera

Koliko šećera je previše? Otkrijte preporučene granice unosa i koji su znakovi da unosite previše šećera u svoju ishranu

Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko šećera je previše? Prema NHS-u, odrasli bi trebali težiti unosu ne više od 30g slobodnih šećera dnevno – to je otprilike isto kao sedam kockica šećera.

Znakovi da unosite previše šećera i dnevni limit unosa šećera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje maksimalan unos od 50 grama, ali idealno ne više od 25 grama šećera dnevno.

Da li to zvuči kao mnogo ili malo? Kada uzmete u obzir da limenka obične Coca-Cole sadrži 39 grama šećera, a čak i “zdrave” namirnice kao što su granola bar (8 grama šećera) i posuda grčkog jogurta sa borovnicama (14 grama šećera) sadrže skriveni šećer, to definitivno daje drugačiju perspektivu. Većina nas unosi bar duplo više šećera od preporučenih količina.

U osnovi, većina šećera koju konzumiramo nije čak ni namjerna. On se skriva u slatkišima, kolačima i sokovima, kao i u mnogim prerađenim namirnicama. A nije uvijek lako prepoznati ga na spisku sastojaka.

Znakovi da unosite previše šećera na koje trebate obratiti pažnju

Dr. Lela Ahlemann, specijalistkinja za dermatologiju, flebologiju, proktologiju i nutritivnu medicinu, istakla je moguće upozoravajuće znakove prekomjernog unosa šećera.

Koji su znakovi da unosite previše šećera

Uvijek ste gladni

Nije tajna da šećer ima puno kalorija. No, postoji još jedan razlog zašto šećer može dovesti do povećanja težine (što, da budemo jasni, nije inherentno loše; samo ako vas vaša težina brine). “Ako jedete previše šećera, konstantno ste gladni,” kaže dr. Ahlemann. “Razlog za to je što šećer kratkoročno podiže nivo glukoze u krvi, ali nema dugotrajnog efekta zasićenja zbog nedostatka vlakana.”

Akne

“Kada jedemo šećer, ne samo da nivo insulina raste, već i hormon u krvi nazvan insulin -sličan faktor rasta 1, ili IGF-1,” objašnjava dr. Ahlemann. “Zajedno s insulinom, ovaj IGF-1 stimuliše lojne žlijezde i prekomjernu keratinizaciju u području lojne žlijezde, zbog čega dolazi do njihovog zapušavanja – što može dovesti do bubuljica i upala.”

Promjene raspoloženja

“Visok porast nivoa glukoze u krvi dovodi do otpuštanja insulina — ali ovo je često toliko snažno da nivo šećera u krvi ne opadne na normalan nivo, već ispod ‘bazne’ linije, što dovodi do relativne hipoglikemije, a to izaziva žudnju. Kod nekih ljudi to takođe može dovesti do promjena raspoloženja i razdražljivosti,” kaže dr. Ahlemann.

Upala i oslabljen imuni sistem

“Obično se šećer apsorbuje u tijelu putem tankog crijeva. Međutim, ako količina jednostavnih šećera poput glukoze i fruktoze koju konzumiramo premaši kapacitet našeg tankog crijeva, ti jednostavni šećeri završavaju u debelom crijevu,” objašnjava Ahlemann.

Beživotna koža

Dr. Ahlemann objašnjava: “Naučno je dokazano da visoki unos šećera dovodi do formiranja takozvanih AGEs (= Produkata uznapredovale glikacije).” Stručnjakinja upoređuje efekat s karamelizacijom i objašnjava: “U našem kolagenu, vlakna bi idealno trebala teći paralelno; kada je tkivo zaslađeno, dolazi do umrežavanja u kolagenom vezivnom tkivu, što ga čini krutim, krhkim i lakšim za degeneraciju – a vrlo je važno da tijelo manje može da se popravi ako je umreženo. To znači da se kvaliteta našeg kolagena pogoršava.”

ljepotaizdravlje.ba

I_Lunaart, tycoon751/iStock/Getty Images Plus