Facijalna yoga: Prirodna alternativa za zatezanje kože

by | 6 Oktobra, 2024
Facijalna yoga: Prirodna alternativa za zatezanje kože

Facijalna yoga je prirodna alternativa skupim kozmetičkim tretmanima, koja pomaže u toniranju i učvršćivanju kože lica bez odlaska u salon

S brojnim dostupnim kozmetičkim tretmanima, lako je pronaći rješenje za naše najhitnije probleme sa kožom. Bore? Botox ili fileri. Opuštena koža? Možda bi lasersko zatezanje moglo pomoći. No, ako tražite nešto što možete raditi sami, a što neće opteretiti vašu kreditnu karticu, postoji vježba koja se ističe kao alternativa ovim skupim tretmanima: facijalna yoga.

Šta je facijalna yoga?

Facijalna yoga predstavlja niz masažnih vježbi za lice koje su dizajnirane za stimulaciju i toniranje mišića lica kroz ciljane pokrete. “Slična drugim zateznim vježbama, facijalna yoga ima za cilj istezanje i opuštanje mišića lica kako bi se poboljšao cjelokupni izgled, omekšale bore i povećala elastičnost kože”, objašnjava dr. Marisa Garshick, dermatologinja. Ova praksa inspirisana je stvarnim yoga pozama, a mnogi su primijetili njen uspon na društvenim mrežama kao besplatnu alternativu kozmetičkim procedurama.

Kako funkcioniše facijalna yoga?

Facijalna yoga može se izvoditi tri do pet puta sedmično, tokom 20 minuta. Idealno je početi u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama, kada se često javljaju prvi znakovi starenja.

Prednosti facijalne yoge

Omekšavanje finih bora

Istezanje i masaža lica mogu opustiti mišiće i smanjiti vidljivost izražajnih bora, tvrdi dr. Shadi Kourosh, asistent profesor na Harvardu.

Smanjenje otekline

Lymphatic drainage masaža može pomoći u cirkulaciji krvi i uklanjanju toksina, što smanjuje otečenost lica.

Modeliranje i učvršćivanje kože

Istraživanje iz 2018. pokazalo je da su učesnici koji su izvodili facijalne vježbe iskusili povećanje punoće obraza.

Povećanje simetrije lica

Redovno prakticiranje facijalne yoge može poboljšati simetriju lica.

Osvježavanje tena

Stimulacija mišićne aktivnosti može učiniti kožu blistavijom.

Važno je napomenuti da facijalna yoga zahtijeva dosljednost kako bi se vidjeli rezultati. Preporučuje se biti oprezan tokom istezanja kako se koža ne bi prenapregnula.

Facijalna yoga: Prirodna alternativa za zatezanje kože

Vježbe facijalne yoge koje možete isprobati kod kuće

Masaža čela

Napravite šaku i postavite na sredinu čela. Pomjerajte prema van i nazad prema sredini. Koristite serum za lakše klizanje.

Tapkanje oko očiju

Lagano tapkanje prstima oko područja očiju može smanjiti otečenost i tamne krugove.

Akupresura

Stavite prste na vrh nosa i lagano ih pomjerajte duž donjih ivica očiju.

Obrazi

Napuhnite obraze i tapkajte ih.

Masaža ušiju

Uvijajte prste duž vilice do ušiju, pritiskajući lagano ispod uha.

Iako facijalna yoga može pomoći u učvršćivanju i oblikovanju kože, stručnjaci naglašavaju da nije čarobni lijek. Najbolji rezultati postižu se u kombinaciji s drugim postupcima, poput Botoxa, filera i energijskih uređaja kao što su laseri i ultrazvuk.

Facijalna yoga predstavlja prirodan, pristupačan način za poboljšanje izgleda kože, ali je važno imati realna očekivanja i kombinirati je s drugim tretmanima za optimalne rezultate.

ljepotaizdravlje.ba

seb_ra/iStock/Getty Images Plus