Zašto je SPF važan tokom leta: Savjeti stručnjaka

by | 7 Oktobra, 2024
Zašto je SPF važan tokom leta

Iako je ljeto završilo, nošenje zaštitnog faktora tokom leta je ključno. Saznajte zašto je SPF važan tokom leta

Iako je ljeto prošlo, to ne znači da je vrijeme da odložite svoj zaštitni faktor. Ako ste svjesni važnosti SPF-a, vjerovatno znate da trebate štititi svoju kožu tokom cijele godine, ali jeste li znali da je nošenje zaštitnog faktora važno i tokom letenja?

Da, dobro ste pročitali. Ako imate nekoliko stvari koje uvijek nosite sa sobom kada putujete, bilo da su to maska za oči, jastučić za vrat ili cijela rutina njege kože tokom leta, svakako dodajte SPF na tu listu. Izloženost suncu može biti čak i veća dok ste u zraku, što ovu zaštitu čini još potrebnijom.

Zašto je SPF važan tokom leta: Šta kažu stručnjaci?

U nastavku stručnjaci objašnjavaju zašto je nošenje SPF-a tako važno tokom leta. Također, navode plan o tome koje proizvode koristiti i koje izbjegavati dok putujete. Nastavite čitati da biste saznali više.

Napomena o izloženosti suncu u zraku

Ako letite tokom dana, odgovor je da. “Ako sjedite do prozora, vjerojatno ćete biti izloženi UV zracima, posebno UVA, kroz prozor”, objašnjava dr. Annie Chiu, specijalista dermatologije. “Teoretski, možete biti izloženi većim količinama UV zračenja zbog visine i smanjene UV zaštite zbog tanjeg sloja atmosfere.”

UVA zraci mogu prodrijeti kroz prozore i odgovorni su za preranog starenja kože, fotodamage i povećan rizik od raka kože. “Više studija pokazuje da su piloti i kabinsko osoblje u većem riziku od raka kože zbog veće izloženosti UV zračenju tokom letova”, dodaje dr. Kunal Malik, dermatolog.

Zašto je SPF važan tokom leta

Da li trebate nositi kremu za sunčanje dok letite?

Dakle, šta učiniti kako biste se zaštitili? Najkraći i najlakši odgovor? Nosite kremu za sunčanje. “Zatvaranje prozora će, naravno, smanjiti izloženost UV zračenju”, kaže dr. Chiu. “Ali često posada nalaže da se drže otvorenim u određenim trenucima, a neki avioni sada imaju automatski tamne prozore koji možda neće potpuno blokirati sunčevu izloženost.”

Kao i kada niste u zraku, nošenje adekvatne količine SPF-a je najbolji način zaštite vaše kože. Što se tiče vrste, odaberite fizičku kremu za sunčanje koja sadrži cink oksid i titan dioksid.

Trebali biste ponovo nanijeti svaka dva do tri sata na izložene dijelove poput lica, vrata i ruku. Dobra vijest je da možete ponijeti kremu za sunčanje na let. Možete ponijeti kreme i aerosole. Također, razmislite o nošenju UV zaštitne odjeće, kao i sunčanih naočala.

“Naočale i dugi rukavi su obavezni, posebno ako imate historiju raka kože”, naglašava medicinska estetičarka Jen Breslin. “Koristite balzam za usne koji sadrži SPF 30 ili više, kao i UV zaštitu za ruke.”

Zašto je SPF važan tokom leta i koje proizvode za njegu kože trebate izbjegavati?

Osim toga, postoji nekoliko sastojaka njege kože koje treba izbjegavati dok putujete. “Ako ćete biti na dužem letu blizu prozora, razmislite o izbjegavanju istog dana korištenja proizvoda koji mogu povećati osjetljivost na UV svjetlost, poput retinola, AHA ili BHA”, kaže dr. Chiu.

Dr. Malik dodaje da biste trebali preskočiti teške kreme ili bogate hidratantne kreme koje mogu zadržati toplinu i znoj, što može dovesti do začepljenih pora. “Umjesto toga, fokusirajte se na hidratantne i zaštitne proizvode, poput seruma s hijaluronskom kiselinom i laganih, nekomedogenih hidratantnih krema.”

Također razmislite o dodavanju proizvoda s antioksidansima u svoju rutinu njege kože prije leta. “Proizvodi za njegu kože s jakim antioksidansima, poput vitamina C, mogu pomoći u ublažavanju posljedica UV izloženosti, kao što su foto starenje i upala”, zaključuje dr. Chiu. Sretan let!

ljepotaizdravlje.ba

RossHelen/iStock/Getty Images Plus