Donosimo pravilo za produktivnost 90/20

by | 7 Oktobra, 2024
Donosimo pravilo za produktivnost 90/20

Otkrijte pravilo za produktivnost 90/20 i kako redovne pauze mogu poboljšati vašu koncentraciju i produktivnost na poslu

Da li ste se ikad zapitali šta se događa u vašem mozgu kada se borite sa koncentracijom? Stručnjak objašnjava nauku iza pravila produktivnosti 90/20 i šta zapravo treba učiniti da bismo se brinuli o svom mozgu na poslu.

Pravilo za produktivnost 90/20

Svi želimo biti naša najbolja i najproduktivnija verzija na poslu, a na internetu se može pronaći mnogo različitih trikova i metoda produktivnosti. Nedavno smo čuli o svemu, od “sjeckanja poslova” do tehnike staklenih krastavaca, kao načini za poboljšanje naše fokusiranosti i koncentracije – a sada je pravilo 90/20 u centru pažnje.

Ovaj pristup produktivnosti pomaže mozgu da radi najbolje, a pravilo 90/20 podrazumijeva rad u ciklusima od 90 minuta praćenih 20-minutnom pauzom. Možda ste čuli za nešto slično pod nazivom Pomodoro tehnika (gdje radite 25 minuta, a zatim imate pet minuta pauze), ali pravilo 90/20 je dizajnirano da se uskladi s načinom na koji vaš mozak funkcioniše. Ideja je da mozak troši većinu svog izvora energije (glukoze) i sposobnosti koncentracije u tih 90 minuta, pa uzimanje 20-minutne pauze omogućava njegovo punjenje. Tako ne forsirate sebe da radite kada vaš mozak nije na vrhuncu.

Ali, da li je to zaista tačno? Da li mozak radi u 90-minutnim ciklusima? I, ako jeste, da li je jednostavno prestati raditi na kratko dovoljno da se odmori i napuni? Doktor Steve Allder, konsultanta neurologa u Re:Cognition Health, prokomentarisao je metodu 90/20 i objasnio kako možemo raditi s našim mozgom da optimizujemo našu sposobnost fokusiranja i koncentracije na poslu.

Pravilo za produktivnost 90/20: Kako mozak koristi glukozu?

Iako osnova pravila 90/20 – tj. da mozak troši većinu svoje energije unutar 90 minuta – može zvučati legitimno, Dr. Alder napominje da je nauka malo složenija od toga.

Prvo, mozak ne zavisi samo od glukoze da bi nam pomogao da se koncentriramo na poslu – on je kontinuirano koristi. “Mozak ne troši većinu svoje glukoze svake 60-90 minuta, ali je kontinuirano konzumira zbog svojih visokih energetski zahtjeva,” objašnjava. “Mozak čini oko 20% ukupne potrošnje glukoze u tijelu, iako predstavlja samo 2% tjelesne težine.”

Na ovaj način, mozak će nastaviti da troši glukozu bez obzira na to da li se koncentrišete na poslu ili gledate omiljenu TV emisiju. Međutim, prva aktivnost može ubrzati stopu potrošnje jer su vaši kognitivni nivoi aktivnosti povećani, što znači da vaš mozak zahtijeva više goriva.

Zašto su redovne pauze važne za mozak?

Pored brže potrošnje glukoze, pokušavanje “izdržavanja” ovih perioda odmora može dovesti do umora i iscrpljenosti mozga, što može imati posljedice na cijelo tijelo.

“Kada nivo glukoze u mozgu opadne, javlja se mentalni umor, što rezultira smanjenom kognitivnom funkcijom poput memorije, fokusa i donošenja odluka,” objašnjava Dr. Alder. “Ova iscrpljenost može otežati koncentraciju ili izvođenje složenih zadataka; ako mozgu nedostaje glukoze, može signalizirati tijelu da mu je potrebna dodatna energija, što može dovesti do osjećaja gladi, razdražljivosti ili općeg pada energije i budnosti.”

S druge strane, uzimanje vremena daleko od stola kako bi se mozgu pružila prilika za oporavak može značajno poboljšati vašu sposobnost koncentracije. “Uzimanje pauze može pomoći mozgu da se oporavi i ponovo usmjeri fokus,” dodaje Dr. Alder.

“Kratke pauze tokom kojih namjerno skrenete pažnju s mozga na 10–30 minuta, posebno nakon intenzivnog kognitivnog rada, omogućavaju mozgu da se opusti i obnovi nivoe energije. To može poboljšati mentalnu jasnoću, spriječiti izgaranje i povećati produktivnost.”

ljepotaizdravlje.ba

Tatiana BuzmakovaiStock/Getty Images Plus