Kako upravljati težinom tokom menopauze?

by | 8 Oktobra, 2024
Kako upravljati težinom tokom menopauze

Menopauza često donosi dobijanje na težini, ali postoje načini da se to prevaziđe. Otkrijte kako upravljati težinom tokom menopauze

Menopauza pokreće cijeli niz promjena, a jedna od najuočljivijih je dobijanje na težini. Opadanje estrogena usporava vaš metabolizam, čineći ga tromim. U suštini, vaše tijelo postaje efikasnije u skladištenju masti. Kao rezultat toga, bez prilagođavanja vaše ishrane ili navika vježbanja, dobijanje na težini tokom menopauze može se činiti gotovo neizbježnim. Dakle, goruće pitanje je: u kojoj dobi se ta dodatna težina konačno prestaje gomilati?

Kako upravljati težinom tokom menopauze: Kada prestaje?

Dr. Laurence Haurat, psiholog-nutricionista, razjasnila je ovo. Istakla je da je teško dati jedinstven odgovor jer tijela različito reagiraju. Nisu sve žene sklone dobijanju na težini tokom menopauze. Ipak, menopauza često prati značajne hormonske promjene koje uzrokuju fluktuacije težine, obično povećavajući kilažu.

Studija objavljena u International Journal of Obesity daje nam grubu procjenu: žene mogu nastaviti dobijati na težini do 22 godine nakon menopauze. Za nekoga ko uđe u menopauzu sa 50 godina, to bi moglo značiti do otprilike 72 godine. Prosječno dobijanje na težini iznosi oko 0,43% godišnje. Međutim, dr. Haurat upozorava da se ove brojke ne trebaju uzimati zdravo za gotovo.

“Dobijanje na težini ne prati ravnu liniju,” kaže ona. “Često postoji ‘vrhunac’ oko menopauze, otprilike u dobi od 50-51 godine. Ovaj vrhunac može biti pod uticajem drugih životnih promjena poput stresa, bolesti ili emocionalnih previranja. Međutim, neke žene stabiliziraju svoju težinu ubrzo nakon toga. Teško je odrediti tačnu dob kada prestaje dobijanje na težini, ali je jasno da se naša tijela nastavljaju mijenjati tokom života.”

Kako upravljati težinom tokom menopauze

Kako upravljati težinom tokom menopauze i kako izgubiti višak kila kasnije?

Sada, dobra vijest. Možete izgubiti tu tvrdoglavu težinu dobijenu tokom menopauze! Dr. Haurat savjetuje da se povežete sa znakovima gladi i sitosti te da kontrolišete emocionalno jedenje. Smanjenje unosa alkohola i hrane koja vam više ne prija takođe može pomoći. Povećanje unosa proteina i izbjegavanje drastičnih dijeta je ključno. Pored toga, postati aktivniji može napraviti veliku razliku, posebno ako ste do sada bili neaktivni.

Prihvatanje ovih promjena i rad s njima ključni su za upravljanje dobijanjem na težini tokom menopauze. Stoga, prihvatite ovo novo poglavlje uz neke promjene u načinu života i zdravu dozu samosažaljenja.

ljepotaizdravlje.ba

Valeriy_G, fizkes/iStock/Getty Images Plus