Zobena kaša: Najzdraviji doručak za energiju

by | 10 Oktobra, 2024
Najzdraviji doručak za energiju

Zobena kaša obogaćena voćem i začinima je najzdraviji doručak za energiju koji podržava zdravlje. Isprobajte jednostavne recepte

Naučnici potvrđuju da postoji mnogo izbora za doručak, ali ponekad ne možemo a da ne poželimo nešto malo, pa, zdravije. Osim toga, trebamo nešto što će nas ispravno energizirati za ostatak dana.

Koji je to najzdraviji doručak za energiju

Doručak je obično brz. To je posebno slučaj tokom radne sedmice kada se fokusiramo na dolazak na posao na vrijeme (poželjno s malo energije za ostaviti). Tokom vikenda, skloniji smo obilnom – često bezgraničnom – brunchu s mnogo peciva. No, to nas često može ostaviti s osjećajem nadutosti, što nije baš idealno.

Postavlja se pitanje: Postoje li zdrave i brze opcije? Odgovor je da! Jer doručak je kao i sve drugo u životu. Ako imamo jednostavne upute, po mogućnosti pružene od strane stručnjaka, lako ih je slijediti. Dr. Andrea Caletti iz Instituta za dugovječnost Aiva otkriva da je “za zdrav doručak, najbolja i najbrža opcija zobena kaša.” Zobene pahuljice se pripremaju tople s biljnim mlijekom. No, to nije sve. “Trebate obogatiti kašu borovnicama ili aronijom za visok sadržaj vitamina C. Ova antioksidantna komponenta jača imunitet i promoviše zdravu kožu.”

Prema dr. Calettiju, posipanje začina poput cimeta i kurkume također ima protuupalni učinak i pomaže probavi. Ako dodate šaku orašastih plodova, imate važne proteine i hranljive tvari za doručak. Oni su odlični za pružanje energije i zadržavanje sitosti tokom dana.

Najzdraviji doručak za energiju: Zobena kaša s hranjivim tvarima

Zobena kaša također sadrži mnogo vlakana, što je važno za probavu. Međutim, ako želite dodati još više vlakana, možete dodati povrće u svoju kašu, prema dr. Calettiju. To može uključivati tikvice ili šargarepu, koje promovišu zdravlje crijeva. Ili možete uključiti najzdravije voće na svijetu (koje je otkriveno da je limun).

Najzdraviji doručak za energiju

Ovaj doručak sadrži sljedeće hranjive tvari koje mogu poboljšati sve, od probave do rasta kose:

  • Vitamin C: Promoviše imunitet i zdravlje kože.
  • Vlakna: Podržava zdravlje crijeva i ključno je za osjećaj sitosti.
  • Proteini: Važni za izgradnju i popravak mišića te za osjećaj sitosti.
  • Antioksidanti: Štite stanice od slobodnih radikala i podržavaju opće zdravlje.
  • Omega-3 masne kiseline (u orašastim plodovima): Promovišu zdravlje srca i imaju protuupalni učinak.

Kako pravilno pripremiti kašu

Svježa kaša i zobena kaša trebaju biti tople i kremaste. Trebat će vam sljedeći sastojci:

  • Voda ili biljno mlijeko
  • Poželjno nježne zobene pahuljice
  • Orašasti plodovi
  • Cimet i/ili kurkuma
  • Bobice

Evo kako je pripremiti

Ulijte mlijeko u tavu. Dodajte zobene pahuljice i promiješajte ih u tečnosti. Umiješajte prstohvat soli. Ostavite da lagano krčka jednu do dvije minute. Isključite šporet i ostavite kašu da se infuzira oko 5 minuta.

Također, možete pripremiti svoju kašu kao obrok unaprijed i ostaviti kuhanu smjesu da odstoji preko noći u frižideru. Ove “noćne zobene pahuljice” sadrže još više zdravstvenih prednosti, poput škroba, koji je izuzetno zasitan.

ljepotaizdravlje.ba

Arx0nt/iStock/Getty Images Plus