Koliko vode trebamo piti?

by | 11 Oktobra, 2024
Koliko vode trebamo piti

Dovoljna hidratacija je ključna za zdravlje, a praćenje boje urina može vam pomoći da procijenite koliko vode trebamo piti

Pijenje dovoljno vode postalo je svojevrsni statusni simbol (vidite viralne Stanley flaše za vodu). Iako je stara preporuka “pijte osam čaša vode dnevno” dugo bila popularna, dr. Emily Leeming ističe da je to proizvoljan broj koji nije zasnovan na stvarnim dokazima.

Koliko vode trebamo piti dnevno?

“Svako od nas ima različite potrebe za tečnošću, u zavisnosti od veličine tijela, a te potrebe se mogu mijenjati iz dana u dan”, objašnjava ona. “To može uključivati koliko je toplo vrijeme, koliko slane hrane ste pojeli i koliko ste vježbali.”

Tokom ljeta, kada temperature rastu, potrebno je piti više vode nego u sličnim uslovima tokom zime. U svijetu, ogroman postotak ljudi je hronično dehidrirano. Bez obzira na lične mjere, to nije dovoljno.

Koliko vode trebamo piti

Koliko vode trebamo piti i koji su znaci dehidratacije

Simptomi dehidratacije uključuju glavobolju, žeđ i poteškoće s koncentracijom — čak i 2% gubitka hidratacije može vas učiniti umornim i letargičnim. Dr. Leeming savjetuje da najbolji način da procijenite nivo hidratacije je posmatranje boje urina.

“Kada ste hidrirani, vaš urin će biti boje prozirne, svijetle limunade”, objašnjava ona. “Kada treba da pijete više, biće tamno žut, poput boje jabukovog soka ili tamnije. A kada pijete previše vode, biće potpuno proziran.” Umjesto brojanja čaša, bolje je pratiti boju urina i postupiti u skladu s tim.

Izvori hidratacije

“Hidratacija ne mora dolaziti samo u obliku vode; kafa i čaj se takođe računaju”, kaže dr. Leeming. “Kada je vruće, možete dodati biljne čajeve u hladnu vodu umjesto u vruću, za osvježavajući napitak.” Druge načine za obogaćivanje vode uključuju dodavanje kriški limuna, krastavca, mente ili bosiljka.

Također, voće i povrće bogato vodom, poput lubenice i krastavaca, može značajno doprinijeti hidrataciji. Pijenje dovoljno tečnosti važno je za optimalno funkcionisanje organizma, energiju i zdravlje kože.

ljepotaizdravlje.ba

Miljan Živković/iStock/Getty Images Plus