Savjeti dizajnera za savršen dnevni boravak

by | 21 Oktobra, 2024
Savjeti dizajnera za savršen dnevni boravak

Stvorite ugodan dnevni boravak koji je istovremeno lijep i funkcionalan. Ovi savjeti dizajnera za savršen dnevni boravak će vam koristiti

Dnevni boravak je prostor u kojem se odvija mnogo aktivnosti, pa je važno da dizajn bude dovoljno lijep za okupljanja, ali i udoban za opuštanje s voljenima. Iako se čini izazovom postići oba cilja, dizajneri imaju nekoliko zlatnih pravila koja pomažu u stvaranju idealnog prostora.

Savjeti dizajnera za savršen dnevni boravak koji će vam pomoći

Stvaranje funkcionalnog dnevnog boravka

Prema Malki Helft, osnivačici Think Chic Interiors, dnevni boravak ne bi trebao biti mjesto za krhke antikvitete i teško održavanje. “Sve mora biti praktično i upotrebljivo, jer ne pravimo muzeje,” kaže Helft. Preporučuje odabir tkanina koje su izdržljive, lako se čiste i otporne na mrlje, posebno ako imate djecu ili kućne ljubimce.

Miješanje namještaja

Rosanna Bassford, osnivačica Memmo Interiors, savjetuje izbjegavanje kompleta namještaja koji mogu učiniti prostor monotonim. “Dnevni boravci su vizualno zanimljiviji kada miješate stilove i boje,” ističe. Na primjer, moderni kauč može se odlično slagati s vintage stolicom, stvarajući upečatljiv dizajn.

Savjeti dizajnera za savršen dnevni boravak: Uređivanje namještaja dalje od zidova

Premještanje namještaja nekoliko centimetara od zidova može učiniti prostor većim. Helft savjetuje da nikada ne postavljate namještaj uz zid, jer to stvara osjećaj skučenosti. Pomicanjem kauča od zida dobivate iluziju dubine, što prostor čini otvorenijim.

Upotreba tepiha za oblikovanje prostora za razgovor

Tepih može pomoći u definiranju prostora za razgovor i učiniti ga udobnijim. Bassford preporučuje da se sjedalice postave tako da su barem prednje noge na tepihu veličine 8×10 ili 9×12 stopa. “Ako su namještaj previše udaljenjeni, bit ćete nelagodno udaljeni jedni od drugih,” objašnjava.

Stvaranje fokalne tačke

Ako imate kamin, to je prirodna fokalna tačka. Helft sugeriše da se, ako nemate kamin, usredotočite na lijep komad umjetnosti ili televizor. Ipak, preporučuje da se dnevni boravak koristi za razgovor, a televizor ostavite za porodični prostor.

Fleksibilno sjedenje

Planirajte koliko ljudi obično dolazi u vaš dnevni boravak. Helft savjetuje da imate dovoljno sjedenja za porodicu i goste, uz dodatna sjedala koja se lako mogu premjestiti. Na primjer, stolice se mogu smjestiti ispod stola, što ih čini praktičnim dodatkom.

Ove strategije pomažu vam u stvaranju dnevnog boravka koji je istovremeno lijep i funkcionalan, idealan za opuštanje i druženje.

ljepotaizdravlje.ba

Vasyl Cheipesh/iStock/Getty Images Plus