Što skriva vaše kupatilo: Mikrobi u domaćinstvu

by | 21 Oktobra, 2024
Mikrobi u domaćinstvu

Novo istraživanje otkriva korisne viruse na četkicama i tuševima: umjesto dezinfekcije, razumijte njihovu ulogu. Šta su mikrobi u domaćinstvu?

U našim domovima i tijelima postoji beskonačan broj mikroba, a konvencionalna mudrost često nas potiče na korištenje izbjeljivača i antibakterijskih sredstava kako bismo smanjili izloženost “lošim” klicama. Međutim, nova istraživanja sa Sveučilišta Northwestern otkrivaju da neki od tih mikroba možda nisu tako štetni.

Istraživanje i njegovi nalazi: Mikrobi u domaćinstvu

Mikrobiologinja Erica Hartmann, doktorica nauka, započela je istraživanje kako bi identificirala mikrobiološke zajednice u domaćinstvima, fokusirajući se na četkice za zube i tuš glave, jer se mikrobi najbolje razvijaju u vlažnim okruženjima.

Nakon prikupljanja uzoraka, znanstvenici su koristili DNA sekvenciranje i otkrili više od 600 različitih bakteriofaga (virusa koji inficiraju bakterije). Hartmann je bila iznenađena raznolikošću otkrivenih virusa, pri čemu nijedan uzorak nije bio isti.

Mikrobi u domaćinstvu

Iako su virusne zajednice na četkicama i tuševima bile različite, pronađeni su obrasci, uključujući nekoliko mycobacteriophages, virusa koji napada mycobacteria, uzročnike bolesti poput tuberkuloze.

Autori istraživanja sugeriraju da bi se ti virusi mogli koristiti u liječenju bakterijskih infekcija koje su otporne na antibiotike.

Mikrobi u domaćinstvu: Bakteriofagi

Bakteriofagi su virusi koji ne inficiraju ljudske stanice; umjesto toga, koriste bakterijske stanice za umnožavanje. Kauffman, također doktorica nauka, ističe da bakteriofagi imaju potencijal u terapiji bakterijskih infekcija otpornima na antibiotike, što može biti značajno za ljudsko zdravlje.

Trebate li dezinfikovati tuš glavu i četkicu za zube?

U vezi s mycobacteriophages pronađenim u kupatilima, autori smatraju da bi ti virusi mogli djelovati kao “čišćenje” u vodovodnim sistemima. Ipak, stručnjaci savjetuju da ne pokušavate previše čistiti sami.

“Mikrobi su svugdje, a većina njih ne predstavlja prijetnju,” kaže Hartmann. “Prekomjerno korištenje dezinfekcijskih sredstava može potaknuti razvoj otpornosti.”

Kauffman se slaže, dodajući da su bakteriofagi dio našeg svakodnevnog života te da njihovo pronalaženje ne treba izazvati zabrinutost. Preporučuje redovno mijenjanje četkice za zube, a za čišćenje tuš glave koristi sirće ili sapun i vodu, umjesto izbjeljivača.

Istraživanje pokazuje da mikrobi, uključujući bakteriofage, mogu biti korisni i da je pretjerano čišćenje možda kontraproduktivno. Umjesto da se fokusiramo na uklanjanje svih mikroba, trebali bismo razumjeti njihovu ulogu u našem ekosistemu.

ljepotaizdravlje.ba

VladK213, Rawpixel/iStock/Getty Images Plus