Viralni trend mršanja: Tadpole water

by | 22 Oktobra, 2024
Viralni trend mršanja: Tadpole water

Tadpole water, napitak od chia sjemenki, postao je viralni trend mršanja. Ali, kakve su njegove stvarne zdravstvene posljedice

Ova mješavina nije ništa drugo do chia sjemenki u vodi s kapljicom limunovog soka. Dobila je naziv tadpole water jer chia sjemenke nabubre u male sluzave kuglice, koje podsećaju na mladunce žaba.

Iako neki smatraju da ima ‘neobičan’ ukus, ova domaća mješavina se na mrežama promoviše kao novi način za mršavljenje. Chia sjemenke pomažu u osjećaju sitosti, jer čak i mala količina sadrži visoke doze vlakana – samo dvije kašike chia sjemenki imaju 6g vlakana, što odgovara tri zdjele salate.

Viralni trend mršanja: Chia sjemenke pomažu da se osjećate siti

Vlakna usporavaju probavu, pomažući da duže ostanete siti, a takođe povećavaju volumen u stomaku, aktivirajući receptore za istezanje koji signaliziraju mozgu da ste siti.

Međutim, iako chia sjemenke imaju zdravstvene prednosti (izvor su proteina i omega-3 masnih kiselina), postoje značajni problemi s ovom trendom. Iako vlakna u tadpole water mogu smanjiti glad na kratko, ne bi trebala služiti kao zamjena za obrok. Chia sjemenke su dobre, ali ne pružaju uravnoteženu ishranu same po sebi, što može dovesti do nedostatka vitamina, minerala i drugih važnih makronutrijenata.

Viralni trend mršanja: Tadpole water

Viralni trend mršanja: Zdravstveni rizici

Redovno preskakanje obroka u korist ovog sluzavog napitka može dovesti do nutritivnog deficita, niske energije i dugoročnih zdravstvenih problema. Ako se odlučite probati tadpole water, važno je da chia sjemenke namočite u vodi najmanje 15 minuta prije konzumacije. Ako ih pojedete suhe ili bez dovoljno tečnosti, mogu upiti tečnost u crijevima, izazivajući zatvor i nadutost.

Uzimanje velike količine vlakana prebrzo može izazvati probavne probleme. Mnogi od nas ne unose dovoljno vlakana – samo 60% preporučene dnevne doze od 30g. Preporučuje se da se vlakna dodaju postepeno, kako bi se crijeva mogla prilagoditi.

Mnogi od ovih online trendova nisu potkrijepljeni naučnim dokazima i promovišu nezdrave prakse poput preskakanja obroka ili izbacivanja bitnih nutrijenata, često s nerealnim očekivanjima.

Chia sjemenke su zaista korisne, ali umjesto tadpole water, preporučuje se uživanje u njima na načine koji ne izazivaju gađenje i kao dio uravnotežene ishrane koja uključuje raznovrsnu hranu bogatu nutrijentima poput cjelovitih žitarica, nemasnih proteina, zdravih masti i obilja povrća.

Možete probati chia puding s kefirom, slatkim medom i voćem, chia džem sa dinstanim voćem, ili ih dodati u smoothije, jogurte ili kaše.

ljepotaizdravlje.ba

Mykola Sosiukin, Anastasiia Yanishevska/iStock/Getty Images Plus