Zašto su flavonoidi ključ za zdravlje mozga?

by | 24 Oktobra, 2024
Zašto su flavonoidi ključ za zdravlje mozga?

Nova studija otkriva kako hrana bogata flavonoidima može smanjiti rizik od demencije. Saznajte kako su flavonoidi ključ za zdravlje mozga

Istraživanja pokazuju da namirnice i napici koje konzumiramo mogu uticati na to kako naš um stari, a nova studija finansirana dijelom od Co-Centra za održive prehrambene sisteme istražuje kako hrana bogata flavonoidima utiče na rizik od demencije kod starijih osoba.

Kako su flavonoidi ključ za zdravlje mozga?

Istraživači su utvrdili da su čaj, crno vino i bobičasto voće imali najznačajniju korist u smanjenju rizika od demencije.

Lena Baković, stručnjakinja, navodi: “U ovoj prospektivnoj kohortnoj studiji, zapaženo je da su pojedinci koji su konzumirali dijetu bogatu flavonoidima imali manji rizik od razvoja demencije.”

Ovaj efekat je bio posebno izražen kod onih sa genetskom predispozicijom za demenciju.

Kako su flavonoidi ključ za zdravlje mozga: Rezultati istraživanja

Smanjenje rizika

Najznačajnije smanjenje rizika od demencije zabilježeno je kod onih koji su konzumirali 11 porcija hrane bogate flavonoidima dnevno. Osobe su ostvarile najveću korist kada su dnevno unosili kombinaciju od 5 porcija čaja, 1 porciju crnog vina i 0,5 porcija bobičastog voća.

Modifikovani rizici

Osobe sa modifikovanim rizicima za demenciju, kao što su depresivni simptomi i hipertenzija, najviše su profitirale od povećanog unosa flavonoida.

Na primjer, ljudi sa depresivnim simptomima koji su konzumirali dovoljno hrane bogate flavonoidima imali su 48% niži rizik od demencije.

Genetski rizik

Osobe sa povećanim genetskim rizikom za demenciju doživele su značajnije smanjenje rizika sa dijetom bogatom flavonoidima nego oni bez genetskih faktora.

Iako studija ima ograničenja zbog pristrasnosti samoprocenjivanja, podaci podržavaju prethodna istraživanja koja povezuju unos flavonoida sa smanjenim rizikom od demencije.

Zašto su flavonoidi ključ za zdravlje mozga?

Kako povećati unos flavonoida?

Baković naglašava da flavonoidi imaju antioksidativni efekat koji pomaže u smanjenju inflamacije i hroničnih bolesti. Preporučuje dodavanje sljedećih namirnica u ishranu:

  • Bobice (pobjednik iz studije)
  • Špinat
  • Brokoli
  • Soja
  • Jabuke
  • Origano
  • Cimet
  • Kakao

Iako je crno vino takođe povezano sa smanjenim rizikom od demencije, većina nutricionista se slaže da je najbolje piti umjereno ili ga izbjegavati, fokusirajući se na druge namirnice i začine bogate flavonoidima.

ljepotaizdravlje.ba

Liudmila Chernetska, Valentyna Yeltsova/iStock/Getty Images Plus