Zapečeni krompir s parmezanom: Ukusna senzacija
Krompir s sirom nikada ne izlazi iz mode. Otkrijte recept za zapečeni krompir s parmezanom, idealan za brze i ukusne obroke Bilo da se radi o zap...
Donosimo vam recept za bavarsko pecivo s hrskavom koricom i mekanom unutrašnjošću, idealno za uživanje kao ukusna užina na okupljanjima
Bavarsko pecivo jedno je od najprepoznatljivijih i najomiljenijih peciva koje dolazi iz njemačke kuhinje. Iako se oni obično povezuju s njemačkom tradicijom, njihovo porijeklo potiče iz Bavarije, gdje su se prvobitno pripremali kao dio narodne kuhinje.
Ovaj recept za bavarsko pecivo, koji smo pronašli kod food blogerice Lamije Trešnjo Muharemi, omogućava vam da u udobnosti vlastitog doma pripremite autentično pecivo s bogatim, hrskavim slojem i mekanom unutrašnjošću.
Ključ uspjeha leži u pripremi tijesta. Iako priprema zahtijeva nekoliko koraka, rezultat je zasigurno vrijedan truda, a miris svježih, toplih peciva koji izlaze iz rerne učinit će da se svi okupljeni okupe oko stola.
Ovaj recept je savršen za porodična okupljanja, zabave ili čak kao specijalitet za ponijeti na piknik. Slijedite upute i uživajte u bogatom okusu i autentičnom bavarskom doživljaju uz svaki zalogaj.
View this post on Instagram
400 g brašna
– 100 ml mlakog mlijeka
– 100 ml mlake vode
– 30 ml ulja
– 1 kašika kvasca
– 1 kašičica šećera
– 1 kašičica soli
– + 2 l vode
– 4 kašike sode
1. Kvasac i šećer promiješati u mlakom mlijeku, pa ostaviti par minuta da se aktivira.
2. Mlaku vodu, ulje i so pomiješati, te dodati aktiviran kvasac i na samom kraju postepeno dodavati brašno. Otprilike ide 350-400 g brašna. Umijesiti glatko, mekano tijesto i ostaviti ga da nadođe oko 1 h.
3. Tijesto premijesiti, podijeliti na koliko god želite dijelova i praviti kiflice, perece, zemičke..
4. 2 l vode staviti da proključa, zatim skinuti sa vatre i dodavati jednu po jednu kašiku sode. Kada voda i soda reaguju, sačekajte, pa onda dodajte još jednu kašiku i tako dalje. Vratiti šerpu na vatru, samo sada vatru treba smanjiti da bude umjerena.
5. Stavljati po 2-3 kiflice u vodu i brojati do 10, zatim ih okrenuti i opet brojati do 10. Nakon toga ih izvaditi na pleh od rerne obložen pek papirom.
6. Svaku kiflicu zarezati nožem i posuti krupnom soli po želji.
7. Peći na 180°, 20-25 minuta. Prijatno!
bhofack2/iStock/Getty Images Plus