Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik

by | 5 Decembra, 2024
Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik

Klasična ruska salata po originalnoj recepturi ruskog kuhara Oliviera donosi savršeno balansiranu teksturu i okus za svečane i praznične trenutke

Sredinom 19. stoljeća, poznati francuski kuhar Lucien Olivier osmislio je recept za rusku salatu, koja je ubrzo postala neizostavni dio prazničnih i svečanih trpeza. Iako je originalna receptura bila strogo čuvana tajna, priča kaže da ju je pomoćni kuhar otkrio, čime je ovo jelo postalo dostupno svima.

Klasična ruska salata: Recept koji ćete obožavati

Danas postoji mnoštvo varijacija ove salate, s dodacima poput vrhnja, senfa, bibera, soka od limuna ili čak jabuka. Ipak, klasična verzija, bez tih dodataka, ostaje nezamjenjiva i najukusnija.

Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik

Sastojci:

  • 8 većih krompira
  • 8 mrkvi
  • 8 jaja
  • 1 tegla kiselih krastavaca (350–500 g)
  • 1 tegla majoneze
  • 500 g graška
  • 500 g kuhanih pilećih prsa ili drugog mesa po izboru

Klasična ruska salata: Priprema

  1. Kuhanje povrća
    Operite krompir i mrkvu, a zatim ih stavite kuhati u veliki lonac s vodom i pola kašike soli. Kuhajte ih otprilike sat vremena, dok ne omekšaju. Nakon kuhanja, ocijedite povrće i ostavite da se ohladi.
  2. Priprema graška i jaja
    Grašak kuhajte u kipućoj vodi 10 minuta, a jaja kuhajte 10 minuta od početka ključanja. Ostavite ih da se ohlade prije obrade.
  3. Sjeckanje sastojaka
    Ogulite krompir, mrkvu i jaja, a zatim ih narežite na sitne kockice jednake veličine. Isjeckajte kisele krastavce i meso, pa ih dodajte u zdjelu s ostalim sastojcima.
  4. Dodavanje majoneze
    Umiješajte majonezu i dobro sjedinite sve sastojke tako da se ravnomjerno rasporede. Pazite da ni jedan sastojak ne dominira okusom.

Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik

Savjeti za savršenu salatu:

  • Pazite da svi sastojci budu približno iste veličine kako bi salata imala ujednačenu teksturu.
  • Za uštedu vremena i prostora, grašak možete dodati u vodu s krompirom i mrkvom pred kraj kuhanja.
  • Ako želite skratiti vrijeme pripreme, povrće možete prethodno narezati na kockice prije kuhanja, a krompir kuhati s ili bez kore, ovisno o preferencijama.

Kada sve sastojke povežete u harmoničnu cjelinu, vaša ruska salata bit će spremna za posluživanje i zasigurno će oduševiti sve goste!

ljepotaizdravlje.ba

Tatiana Volgutova, DronG, artisteer/iStock/Getty Images Plus