Pita s makaronama

by | 9 Juna, 2014

Clipboard41

Sastojci:

  • 500 g krupnih šupljih makarona
  • 500 g mljevenog mesa
  • 250 g bukovača
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 dl soka od paradajza
  • 40 g parmezana
  • 150 g feta sira
  • 3 jajeta
  • 3 dl mlijeka
  • 1/2 kašičice bijelog luka u prahu
  • 5 kašika ulja
  • origano, biber
  • mješavina začina, so

Priprema:
1. Makarone obariti u slanoj vodi, vodeći računa o tome da se ne raspadnu. Zatim ih ocijediti, uvaljati u parmezan i ostaviti po strani.
2. Crni luk i bukovače isjeći na kockice.
3. Na malo ulja propržiti luk da bude staklast, a zatim dodati bukovače, te i njih kratko propržiti. Dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolijevanje soka od paradajza. Pred kraj dodati bijeli luk u prahu, origano, začine po ukusu i dinstati dok suvišna tečnost ne uvri a meso ne omekša.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju vertikalno poslagati pripremljene makarone jednu do druge sa šupljinama okrenutim nagore.
5. Fil od mesa sipati preko makarona i blako utisnuti kako bi se ispunjile šupljine tijesta.
6. Feta sir izrendati na krupno rende, sjediniti s jajima i mlijekom pa dobro umutiti. Pripremljenu smjesu preliti preko makarona i protresti posudu kako bi masa ispunila šupljine. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept