Dvije šoljice kafe prije treninga povećavaju izdržljivost

by | 10 Juna, 2014

Osim što razbuđuje i ubrzava metabolizam, kafa je odličan napitak prije vježbanja jer smanjuje napor i umor, potvrdila je studija Britanskog udruženje kafoljubitelja.

young woman with cup of tea portrait

Stručnjaci preporučuju da se popiju dvije šoljice kafe sat vremena prije treninga, što će povećati izdržljivost za 30 posto, vježba će biti intenzivnija, a sam trening duži, piše “Daily mail”.

Šoljica kafe u prosjeku sadrži 100 miligrama kofeina, a optimalno treba popiti 3 do 4 miligrama kofeina po kilogramu.

Tako, osoba teška oko 61 kilogram može da popije dvije šoljice prije treninga, što će tijelu dati dodatnu energiju da duže trenira i ulaže veće napore.

Inače, kofein utiče na moždane hemikalije zadužene za umor i stimuliše proizvodnju energije čime se produžava izdržljivost.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da kofein može da ima i negativne posljedice po organizam kao što su nesanica, glavobolja, tjeskoba i visok krvni pritisak.

“Prevelik unos kofeina može da poveća nivo homocisteina u krvi koji se povezuje s moždanim i srčanim udarom, demencijom i problemima s plodnošću”, istakla je biohemičar dr Gill Heart.

Prema riječima nutricioniste Joe Traversa, kofein je nepredvidiv, stoga je na treningu važno piti vodu da bi se spriječila dehidracija i pretjerano zagrijvanje tijela.

Ranija istraživanja potvrdila su da kofein pomaže kod fudbala i trkačkih disciplina, a sportisti ga koriste jer povećava izdržljivost i može da poboljša motoričke vještine.

Izvor: tanjug.rs