File minjon s pečurkama

by | 10 Juna, 2014

Clipboard39

Sastojci:

  • 2 manja svinjska filea
  • 300 g šampinjona
  • 1 praziluk
  • 150 g mesnate slanine
  • 150 g mocarele
  • 0,5 dl ulja
  • origano
  • mješavina začina, biber

Za sos:

  • 80 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike ulja
  • 4 dl mlijeka
  • 2 dl neutralne pavlake
  • mirođija
  • mješavina začina

Priprema:
1. Svinjski file isjeći na medaljone, istanjiti ih tučkom za meso i začiniti po ukusu. Propržiti ih na vrelom ulju da porumene, a potom izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
2. Šampinjone isjeći na listove, mesnatu slaninu na štapiće, praziluk na kockice, a mocarelu na kolutove.
3. Na malo ulja pržiti praziluk dok ne omekša, a potom dodati slaninu te i nju kratko propržiti. Zatim dodati šampinjone i začine po ukusu, te ih dinstati dok ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti i poslagati u nju pržene medaljone. Na svaki staviti kašiku fila od povrća i slanine, te prekriti kolutom mocarele.
5. Rernu zagrijati na 200 ºC i pripremljeno jelo nakratko zapeći.
6. Posebno otopiti puter, dodati brašno, mirođiju i kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i miješati sve dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati neutralnu pavlaku i začine po ukusu.
7. Pripremljenim sosom preliti zapečene medaljone.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept