Ovaj jednostavan recept za supu od celera natjerat će vas da na te poznate zelene stabljike pogledate na potpuno novi način.
Pored celera, trebat će vam luk za okus, krompir za kremoznost, i malo limunovog soka da podigne okus na kraju. Rezultat je kremasta supa koja je bolja od same sume svojih sastojaka i za pripremu vam neće biti potrebno više od 45 minuta – a većinu tog vremena ne morate ništa raditi.
Iako je ova lagana i blaga supa ukusna baš ovakva, postoji mnogo načina da je prilagodite svom ukusu. Možete zamijeniti maslac s uljem kako bi supa bila veganska, ili dodati svježe bilje i malo mlaćenice za dodatnu svježinu i kiselost.
Također, možete koristiti pileći ili povrtni temeljac za bogatiji okus; pogledajte još varijacija ispod. Ovo je odličan recept koji ćete uvijek moći koristiti – kremasta, povoljna supa koja može biti sve što poželite.
Ako imate ovih pet osnovnih sastojaka, kremasta supa od celera bit će gotova za manje od 45 minuta:
Celer: Trebat će vam otprilike jedan i po vezan celer da biste pripremili supu. Da biste pripremili povrće, odrežite korijen i sačuvajte lijepe listove za ukras (ostatak može da ide sa stabljikama). Dobro operite celer da biste uklonili nečistoće, posebno na donjem dijelu, najbliže korijenu, pa ga isjeckajte.
Luk: Jedan srednji luk je dovoljno da dodate suptilan okus ovoj supi. Žuti ili bijeli luk će odgovarati; preporučujemo da ne koristite crveni luk jer će promijeniti boju završene supe.
Krompir: Jedan russet krompir će dodati supi svilenkastu teksturu bez korištenja teške pavlake. Prvo ga ogulite, pa isjeckajte na komade veličine zalogaja i dodajte u lonac sa celerom i lukom.
Maslac: Prženje povrća u nekoliko kašika maslaca dodaje bogatstvo i okus, ali možete slobodno zamijeniti maslac sa maslinovim uljem ili biljnim maslacem kako bi supa bila veganska.
Limunov sok: Malo limunovog soka na kraju pomaže da osvježi ovu jednostavnu supu. Nemate limun? Umjesto toga možete dodati kašičicu kisele pavlake ili običnog jogurta.
Potrebna oprema za supu od celera
Za pripremu ove jednostavne supe potrebna vam je samo dva osnovna komada opreme:
Veliki lonac: Lonac od 4 do 6 litara bit će dovoljno velik da primi povrće i tečnost dok se krčkaju zajedno.
Blender: Blender je ključan za pretvaranje kuhanog povrća u kremastu, svilenkastu supu. Uronjeni blender će raditi isto kao i obični blender – nije potrebno cijeđenje, možete je izblendati direktno u loncu prije nego što dodate limunov sok. U slučaju nužde, možete koristiti i procesor hrane, samo pazite da ne napunite posudu previše da tečnost ne bi iscurila.
Kako spriječiti opekotine prilikom blendanja supe:
Važno je da ne napunite blender više od pola jer vruće tečnosti proširuju se prilikom blendanja i mogu uzrokovati da poklopac skine, čime se povećava mogućnost povrede.
Uputstvo za pripremu:
Pržite celer, luk i krompir:
Zagrijte maslac u velikom (4-litarskom) loncu na srednjoj vatri. Dodajte celer, luk i krompir; začinite sa soli. Pržite povrće, povremeno miješajući, dok ne počne omekšavati, oko 8 do 10 minuta.
Dodajte vodu, prokuhajte i kuhajte dok povrće ne omekša:
Dodajte 6 šolja vode u lonac; dovedite do ključanja. Smanjite temperaturu na srednju i kuhajte dok povrće ne postane vrlo mekano, oko 20 minuta.
Izblendajte supu:
Radite u serijama, blendajte supu dok ne postane glatka.
Dodajte limun i začinite, poslužite:
Vratite supu u lonac, umiješajte limunov sok i začinite sa soli. Poslužite ukrašeno listovima celera.
Kako sačuvati ostatke supe od celera:
Ostatke supe možete sačuvati za ručkove ili užinu tokom sedmice. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi do 4 dana ili zamrznite do 3 mjeseca.
Ponovno zagrijavanje:
Za zagrijavanje, lagano krčkajte supu na srednjoj vatri ili zagrijavajte u mikrotalasnoj pećnici dok se ne ugrije, 2 do 3 minuta.
Varijacije:
Postoji mnogo načina da unaprijedite ovu jednostavnu supu, uključujući:
Korištenje povrtnog ili pilećeg temeljca umjesto vode za dublji okus
Korištenje velikog poriluka umjesto luka ili prženje jednog ili dva čena bijelog luka zajedno s povrćem
Prženje malo slanine u loncu na početku, pa je ukloniti i kuhati povrće u masti (dodajte maslac po potrebi da biste dobili dvije kašike masti)
Dodavanje malo pavlake ili mlijeka na kraju za bogatiji okus
Umiješavanje jogurta ili kisele pavlake za dodatnu kiselost
Dodavanje sitno sjeckanih svježih biljaka poput peršuna i kopra zajedno s limunovim sokom