
Evo svih zdravih razloga zašto biste trebali piti više čaja
Mnogi ljudi posežu za šoljicom čaja kada žele opuštanje ili buđenje, ali postoji mnogo drugih razloga zašto bi trebalo pripremiti čaj. Čaj ima dug...
Nutricioniste preporučuju raznovrsnu ishranu čiji je sastavni dio i voće, a dobro je je znati koje je to najzdravije i najbolje voće za konzumiranje.
Voće je među najzdravijim namirnicama koje možete jesti, bilo da ga konzumirate samostalno, dodajete u smoothie ili ubacujete u zelene salate. Osim toga, voće je i vrlo ukusno, naročito ako je sezonsko.
Dok sva voća pružaju benefite za vaše zdravlje i ukus, neka su posebno impresivna. Razgovarali smo sa nutricionistima kako bismo saznali koja su voća najbolja za vaše zdravlje i kako ih možete uključiti u svoju ishranu.
Natalie Allen, RD, registrovani dijetetičar na Univerzitetu u Missouriju
Connie Elick, RD, registrovani dijetetičar i instruktor kulinarskih umetnosti na bazi biljaka u Institutu kulinarskih umetnosti u Los Anđelesu
Iako su male, borovnice su prepune zdravstvenih koristi. One su jedno od najbogatijih voća po nutritivnim vrednostima, kaže Natalie Allen. Njihova plava boja dolazi od antocijanina, biljnih jedinjenja koja imaju protivupalna svojstva. “Borovnice takođe sadrže antioksidante koji pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, kao i vitamin C koji podržava zdrav imunološki sistem i poboljšava zdravlje kože”, dodaje ona.
Kako jesti:
Banane su jedno od najboljih voća koje možete jesti. Ne samo da su svestrane i povoljne, već su i bogate vlaknima i kalijumom. Vlakna su ključna za podršku varenju i balansiranje nivoa šećera u krvi, dok je kalijum potreban za smanjenje krvnog pritiska, kaže Elick. “Kalijum je takođe elektrolit koji je važan za održavanje ravnoteže tečnosti, funkcije nerva i mišića”, napominje Elick.
Kako jesti:
“Jagode su bogate vitaminom C. Samo jedna porcija, oko osam jagoda, sadrži više vitamina C nego jedna narandža”, kaže Allen. Ovo je značajno jer je vitamin C ključan za zdravlje imunološkog sistema i kože, dodaje ona. “Takođe imaju visoke nivoe antioksidanata kao što su polifenoli i antocijanin, koji pomažu u zaštiti ćelija i tkiva u telu, kao i u smanjenju nivoa upala”, objašnjava Allen.
Kako jesti:
Bogati su vitaminima C i A, pa grejpfrut spada među najbolje voće koje možete jesti. “Pored toga, grejpfruti imaju visok sadržaj vode, do 91 odsto”, kaže Allen. To znači da konzumiranje grejpfruta može pomoći u povećanju unosa vode i podržati hidrataciju. Takođe, grejpfruti su bogati vlaknima i kalijumom, što može pomoći u smanjenju holesterola i krvnog pritiska.
Kako jesti:
Ako pokušavate da povećate unos vode, nema boljeg izbora od lubenice. Ovo slatko letnje voće sadrži 92 procenta vode, što je bitan nutrijent za regulisanje telesne temperature i podršku ključnim procesima u organizmu, napominje Elick. Lubenica je takođe najbolji izvor likopena, “antioksidanta koji pomaže u prevenciji srčanih bolesti, problema sa očima i raka”, objašnjava Elick.
Kako jesti:
Da, tačno je – avokado je voće i jedno je od najboljih koje možete jesti. Bogat je zdravim mononezasićenim mastima koje pomažu u regulaciji holesterola i nivoa šećera u krvi, kaže Allen. Ove masti, zajedno sa vlaknima iz avokada, povećavaju osećaj sitosti i podstiču osećaj popunjenosti. Štaviše, “avokado sadrži vitamine C, E i K, kao i antioksidante, folat i kalijum”, dodaje Allen.
Kako jesti:
“Kiwi voće je malo, ali jako”, kaže Allen. Na primer, samo jedno kiwi voće sadrži 83 odsto dnevne vrednosti vitamina C, dodaje ona. “Kiwi takođe sadrži antioksidante, vlakna, bakar i vitamin K, kao i karotenoide, koji podržavaju zdravlje srca”, napominje.
Kako jesti:
Nema bez razloga rečenice “Jedna jabuka dnevno…” Jesenji plod bogat je vitaminom C, koji je potreban za imunološku funkciju, zdravlje srca i apsorpciju gvožđa, prema Elick. Jabuke takođe sadrže više vrsta vlakana, uključujući rastvorljiva vlakna (koja podstiču zdrave nivoe holesterola) i nerastvorljiva vlakna (koja poboljšavaju varenje), kaže Elick.
Kako jesti:
Aiselin82/Getty Images Plus