
Najbolje voće prema preporuci nutricionista
Nutricioniste preporučuju raznovrsnu ishranu čiji je sastavni dio i voće, a dobro je je znati koje je to najzdravije i najbolje voće za konzumiranj...
Mnogi ljudi posežu za šoljicom čaja kada žele opuštanje ili buđenje, ali postoji mnogo drugih razloga zašto bi trebalo pripremiti čaj.
Čaj ima dugu i bogatu povijest u poboljšanju zdravlja: kineska, indijska i mnoge druge kulture poznate su po svojim običajima pijenja čaja, s medicinskom upotrebom koja traje hiljadama godina.
Od zdravlja jetre i probave do metabolizma i raspoloženja, prednosti čaja su iznenađujuće široke.
Čaj sadrži biljne hemikalije zvane polifenoli (tri glavne vrste su flavonoli, teaflavini i katehini). Ove kemikalije čaju daju aromu i okus, ali također mogu imati svojstva koja podržavaju zdravlje.
Različite vrste čaja imaju različite koncentracije polifenola, a bez obzira je li čaj vruć ili ledeni (ako je pripremljen), uživaće se u njegovim prednostima. Stručnjaci preporučuju da se pije dva do tri čaja dnevno kako bi se osigurale najveće koristi. Dodavanje mlijeka ili meda neće umanjiti te koristi, pa čaj treba piti prema vlastitim željama.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Dr. Chau Che, MD, gastroenterolog i član Pinewood Family Care Co.
Shara Cohen, znanstvenica i osnivačica Cancer Care Parcel
Priprema vlastitih mješavina čaja je jednostavna — stručnjaci za čaj dijele savjete kako početi.
Reputacija zelenog čaja kao jednog od najzdravijih napitaka na svijetu je zaslužena. Visoka koncentracija antioksidansa može pomoći u mnogim aspektima, uključujući:
„Zeleni čaj je poznat po svojim antioksidacijskim svojstvima koja pomažu u zaštiti stanica od oštećenja i smanjenju upala,“ kaže dr. Chau Che. „Jača imunološki sustav jer ga štiti od oksidanata i radikala.“
Zašto je zeleni čaj tako snažan saveznik za zdravlje? Ima jedinstvenu kompoziciju koja pokreće tijelo u zaštitu od toksina i slobodnih radikala.
„Glavne zdravstvene prednosti zelenog čaja mogu se pripisati njegovim komponentama kao što su polifenolni spojevi (katehini), prvenstveno epigalokatehin galat (EGCG),“ kaže dr. Che. „Ovi katehini prisutni su u većim količinama u zelenom čaju nego u crnom ili bijelom čaju.“
Ova najmanje obrađena vrsta čaja također je bogata antioksidansima, a istraživanja pokazuju da može biti učinkovita u inhibiranju širenja stanica raka. Također je bogata polifenolima koji pomažu u smanjenju kroničnih upala štiteći od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Značajna količina katehina, fluora i tanina u bijelom čaju također može biti korisna za zdravlje zuba. „Neka istraživanja čak sugeriraju da bijeli čaj ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što može pozitivno utjecati na opće zdravlje,“ kaže dr. Che.
„Također, antioksidansi prisutni u bijelom čaju mogu štititi kožu od oštećenja izazvanih UV svjetlom i poboljšati zacjeljivanje rana. Fluor, tanini i katehini koji se prirodno nalaze u bijelom čaju mogu pomoći u zaštiti od propadanja zuba i nakupljanja plaka.“
Ako ste osjetljivi na kofein, bijeli čaj je izvrsna opcija jer sadrži najmanje kofeina.
Ako više volite započeti dan s crnim čajem umjesto kave, imate sreće. „Crni čaj, poznat po svom robusnom okusu i primamljivoj aromi, nudi više od samo ugodnog čajnog iskustva,“ kaže Shara Cohen, registrirana dijetetičarka i osnivačica Cancer Care Parcel.
„On pruža niz zdravstvenih prednosti koje ga čine osnovnim napitkom u mnogim kulturama.“ Zbog svoje kombinacije visokog kofeina i L-theanina, crni čaj pomaže u buđenju i održavanju koncentracije, a njegove druge zdravstvene prednosti uključuju:
„Bogati flavonoidima, posebno teaflavinima i tearubiginima, crni čaj se ističe svojom zaštitom za srce,“ kaže Cohen. „Osim zdravlja srca, crni čaj sadrži spojeve koji pozitivno utječu na zdravlje crijeva. Potiče rast korisnih bakterija u crijevima, podržavajući uravnoteženu mikrobiotu i potencijalno poboljšavajući probavu.“
Svijet čaja mnogo je širi od zelenog, crnog i bijelog čaja. Biljni čajevi, poput kamilice i mente, postali su vrlo popularni i također nude svoje vlastite zdravstvene prednosti. Kamilica je često reklamirana kao čaj za opuštanje, i s dobrim razlogom. „Smirujuća svojstva kamilice pripisuju se spojevima poput apigenina, koji djeluju na neurotransmitere i izazivaju osjećaj smirenosti,“ kaže Cohen.
U međuvremenu, pijenje čaja od mente moglo bi imati pozitivne učinke na probavni sustav. „Mentol u metvici pomaže opuštanju mišića probavnog trakta, ublažavajući simptome probavne smetnje i nadutosti,“ kaže Cohen.
„Također, može biti umirujući izbor za osobe koje doživljavaju menstrualne nelagode, zahvaljujući svojstvima opuštanja mišića koja mogu ublažiti grčeve i nelagodu.“
zhikun sun/Getty Images Plus