Da li je posuđe od aluminijuma sigurno za kuhanje?

by | 7 Marta, 2025
Da li je posuđe od aluminijuma sigurno za kuhanje?

Kada razmatrate opcije za posuđe, važno je uraditi istraživanje, posebno kad se postavi pitanje da li je posuđe od aluminijuma za kuhanje.

Aluminijsko posuđe je privlačno zbog cijene i lagane konstrukcije, što omogućava lako podizanje i nošenje. Ipak, postoje trenuci kada je bolje biti oprezan – ili potpuno izbjegavati aluminij.

Bryan Quoc Le, Ph.D, naučnik za hranu i autor knjige 150 Food Science Questions Answered
Sam Cutler, certificirani zdravstveni trener

Posuđe od aluminijuma: prednosti i nedostaci

Šta je ispiranje (leaching)?
Ispiranje znači da se hemikalije i supstance iz kuhinjskih posuda, okoline ili pakovanja upijaju u hranu koju konzumirate. Određene supstance, poput kiselih namirnica, ili uslovi poput visoke temperature mogu izazvati ovu hemijsku reakciju, kontaminirajući hranu. Mala količina aluminija može preći u hranu prilikom kuhanja, ali to nije uvijek opasno.

Posuđe od aluminijuma je sigurno

Aluminijsko posuđe koje je premazano ili anodizirano obično se smatra sigurnim, dodaje Sam Cutler, certificirani zdravstveni trener i osnivač MINDFULL-a.

“Anodizirani aluminij je tretiran kako bi se spriječilo ispiranje, čineći ga trajnijim i nereaktivnim”, objašnjava ona.

Savjeti za sigurno kuhanje 

Ako volite kuhati s aluminijem, postoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da maksimalno iskoristite njegove prednosti, a istovremeno minimizirate rizike:

  1. Koristite anodizirani aluminij – Anodizirani aluminij je prošao posebnu obradu koja ga čini otpornijim na reakcije s hranom. On je dugotrajniji i manje reaktivan u odnosu na običan aluminij, što znači da je sigurniji za dugotrajnu upotrebu.

  2. Izbjegavajte kuhanje kiselih namirnica – Ako kuhate kiseli sadržaj poput paradajza ili citrusa, bolje je koristiti posuđe od nehrđajućeg čelika, stakla ili keramike, jer su oni otporniji na kiseline i neće izazvati ispiranje metala u vašu hranu.

  3. Provjerite posuđe – Ako koristite aluminijske tave ili lonce, redovno provjeravajte da li su oštećeni ili ogrebani. Oštećenja mogu povećati šanse za ispiranje aluminija u hranu.

  4. Izbjegavajte pregrijavanje – Izbjegavajte prekomjerno zagrijavanje aluminijskog posuđa, jer visoke temperature mogu dovesti do promjena u strukturi posude i povećati rizik od ispiranja.

ljepotaizdravlje.ba

Easy_Asa/Getty Images Plus