Pita od crvenih paprika

by | 16 Juna, 2014

Clipboard115

Sastojci:

  • 800 g fileta pečenih paprika
  • 6 tankih kora za pitu
  • 3 jajeta
  • 250 g švapskog sira
  • 100 g kačkavalja
  • 2 dl pavlake
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika brašna
  • 150 g praške šunke
  • 0,5 dl mlijeka
  • 0,5 dl ulja
  • mješavina začina, biber

Priprema:
1. Kačkavalj izrendati na krupno rende, prašku šunku isjeći na kockice. Polovinu tankih kora za pitu ostaviti u komadu, a ostatak isjeći na trake.
2. Bjelanjak odvojiti od žumanjka i umutiti u čvrst snijeg. Dodati prašku šunku, kačkavalj, švapski sir i polako promiješati.
3. Posebno umutiti žumanjak, pavlaku, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. Dodati začine po ukusu i izmiješati.
4. Tanke kore za pitu, koje su ostavljene u komadu, nauljiti i naslagati jednu na drugu. Njima obložiti dno i bočne stranice odgovarajuće tepsije. Prekriti polovinom fileta paprika i premazati filom od bjelanjaka. Nanijeti preostale filete paprika, premazati filom od žumanjaka i posuti iskečenim korama za pitu.
5. Gornji sloj kora blagu utisnuti u fil od žumanjaka. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: