Vanil-krem s bobičastim voćem

by | 19 Juna, 2014

Clipboard0113

Sastojci:

Za voćni krem:

  • 400 g bobičastog voća (ribizle, kupine, borovnice…)
  • 200 g maskarpone sira
  • 2 dl slatke pavlake
  • 1 kesica vanil-šećera
  • 3 kašike šećera

Za vanil-krem:

  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding od vanile
  • 2 dl slatke pavlake
  • 4 kašike šećera

Za dekoraciju:

  • 4 rolera

Priprema:

Voćni krem:
1. Bobičasto voće izgnječiti viljuškom i kratko prokujati sa šećerom i vanil-šećerom, da se dobije kompaktna masa.
2. U ohlađen voćni fil dodati maskarpone sir i umutiti mikserom.
3. Zatim dodati šlag od slatke pavlake i polako promiješati.

Vanil-krem:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno sjediniti prašak za puding od vanile i ostatak mlijeka, te dodati u ključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi i miješati sve dok se ne zgusne.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati je u ohlađen puding i polako promiješati.
4. Pripremiti četiri staklene čaše, te u njih naizmjenično stavljati voćni i vanil krem, dok se ne utroše oba fila.
5. Dekorisati rolerima i grančicom ribizle.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept