Optimalno vrijeme između obroka: Šta trebate znati
Optimalno vrijeme između obroka od 3-5 sati pomaže probavi i stabilizaciji šećera u krvi. Ključ je u zasitnim obrocima bogatim proteinima i vlaknim...
Omiljena ljetna poslastica ima imidž neprijatelja vaše vitkosti, ali to možda i nije baš tako. Naišli smo na istraživanja koja otkrivaju prednosti uživanja u sladoledu, a iako nam sve to djeluje možda pomalo pretjerano, priznajemo da nam se dopada ideja o tome da se radi o zdravoj hrani!
Sladoled je bogat kalcijumom
Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 mg kalcijuma, dok trudnice i djeca imaju povećanu potrebu za tim mineralom. Zbog mlijeka i slatke pavlake kao osnovnih namirnica u proizvodnji sladoleda ova namirnica će dobro poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcijuma, već i vitamina A i vitamina B.
Pomaže u održavanju tjelesne težine
Zbog procenta šećera i mliječne masti ova poslastica, idealno ohlađena na minus šest stepeni Celzijusovih, smatra se ubicom dobre linije. Međutim, neke studije tvrde kako kalcijum smanjuje njegovu kalorijsku vrijednost, koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama proizvoda. Možda vam baš neće pomoći da smršate, ali bar neće ni upropastiti vaš trud oko mršavljenja!
Bogat je vitaminima i antioksidansima
Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svježeg voća sadrži dosta vitamina, dok onaj s ukusom kafe i čokolade, ukoliko se zaista sprema od pravih zrna kafe i kakaa, osigurava dozu antioksidansa polifenola, koji štiti srce.
Dakle, šta čekate? Pravac po sladoled!
Izvor: cosmopolitan.rs