Crveni rižoto

by | 26 Februara, 2011

 

Crveni rižoto

 

  • 500 g očišćenih lignji
  • 2 glavice crvenog luka
  • 150 g riže
  • 1 dl soka od paradajza
  • 2 svježa paradajza
  • 1 dl bijelog vina
  • 0,5 dl soja sosa
  • 100 g crnih maslina bez koštica
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • mješavina začina, biber

1. Lignje oprati i isjeći na kolutove, paradajz iseći na kocke, crveni luk što sitnije iseckati.

2. Na malo ulja propržiti luk, a zatim dodati lignje, te i njih kratko propržiti. Dodati rižu i pržiti na umjerenoj temperaturi 5 min. dok ne postane staklast.

3. Dodati sok od paradajza, svjež paradajz, bijelo vino, soja sos i masline. Dinstati na umjerenoj temperaturi i povremeno miješati da ne zagori. Kad suvišna tečnost provri, nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolijevanje vode dok riža ne omekša.

4. Pred kraj dinstanja dodati začine po ukusu i promiješati.