Musaka s prazilukom

by | 27 Juna, 2014

Clipboard0314

Sastojci:

  • 500 g mješanog mljevenog mesa
  • 100 g mocarele
  • 3 struka praziluka
  • 3 jajeta
  • 2 dl pavlake
  • 3 dl mlijeka
  • 400 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 1,5 dl soka od paradajza
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 kašika mljevene paprike
  • 0,5 dl ulja
  • mješavina začina, biber

Priprema:
1. Crni luk isjeći na kockice, bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Na malo ulja propržiti crni luk kako bi postao staklast, a zatim dodati mljeveno meso i pržiti dok ne promijeni boju.
3. Dodati mljevenu papriku, bijeli luk, sok od paradajza, peršun i začine po ukusu. Dinstati dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
4. Šampinjone isjeći na listove i propržiti na malo ulja kako bi omekšali.
5. Praziluk očistiti i isjeći na kolutove, a potom kratko prokuhati u slanoj vodi. Sačekati da omekša i ocijediti ga od suvišne tečnosti.
6. Posebno umutiti jaja, pavlaku i mlijeko, dodati sjeckanu mocarelu i promiješati.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti, te dno prekriti polovinom praziluka, nanijeti pola fila od mesa i prekriti polovinom prženih šampinjona. Isti postupak ponoviti još jednom kako bi se utrošio pripremljen materijal.
8. Pripremljenu musaku preliti mješavinom od jaja i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept