Brusnice i rak dojke: Kako sok od brusnica smanjuje rizik
Sok od brusnica može smanjiti rizik od raka dojke jer je bogat antioksidansima i vitaminom C, pružajući prirodnu podršku zdravlju žena Rak dojke o...
Časopis “Anticancer Research” objavio je istraživanje koje ukazuje na povezanost vitamina D s većim šansama za preživljavanje od karcinoma dojke. Istraživanje je trajalo devet godina, a u njemu su učestvovale 4.443 žene oboljele od ove vrste raka.
U obzir su uzete koncentracije vitamina D u krvi na temelju čega su naučnici zaključili kako je nivo vitamina D kod žena s karcinomom dojke niži od preporučenih vrijednosti. Autori istraživanja objasnili su kako je vitamin D važan za sprečavanje karcinoma dojke jer potencijalno ublažava agresivno djelovanje tumorskih ćelija u organizmu.
Naime, sve dok su receptori vitamina D prisutni u organizmu, rast karcinoma je otežan zbog smanjene prokrvljenosti zaraženog tkiva. Zbog toga predlažu potencijalno korištenje vitamina D kao biomarkera za procjenu stepena karcinoma dojke.
Ujedno smatraju kako je poželjan povećani unos vitamina D putem ishrane i dodataka ishrani jer viši unos neće imati negativne posljedice po zdravlje, a može djelovati preventivno u slučaju karcinoma.
No, prije povećanja unosa ovog vitamina putem dodatka ishrani potrebno je savjetovati se s doktorom.
Autor: Life Content