Panforte

by | 9 Augusta, 2014

Clipboard0816

Sastojci:

  • 150 g meda
  • 150 g žutog šećera
  • prstohvat đumbira
  • prstohvat cimeta
  • 80 g brašna
  • 200 g suhih smokava
  • 100 g pečenih lješnjaka
  • 120 g badema
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • rendana kora od jednog limuna
  • 100 g šećera u prahu

Priprema:
1. U vanglici za miješenje sjediniti brašno, đumbir, cimet i rendanu koru limuna. Polako promiješati da bi se dobila ujednačena smjesa.
2. Bademe kratko blanširati u vodi a zatim ih procijediti od suvišne tečnosti i oguliti.
3. U smjesu od brašna i začina dodati sjeckane suhe smokve, pečene lješnjake i blanširane bademe, pa promiješati.
3. Posebno sjediniti med i žuti šećer, te kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gust sirup. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne rastopi.
4. Pripremljenu smjesu preliti preko sjeckanih sastojaka i dobro izmiješati da bi se dobila ujednačena masa.
5. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i presuti u nju smjesu za kolač. Nauljenim rukama poravnati i peći u zagrijanoj rerni na 160ºC oko 30 min.
6. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, a zatim isjeći na kockice željene veličine i posuti šećerom u prahu.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept