Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dublju zdjelu sjedinite mlako mlijeko, svježi kvasac, kašičicu šećera i brašna pa dobro izmješajte i ostavite na toplom da naraste.
2. U malu zdjelu sipati polovinu brašna te dodati ulje, sitni sir, narastao kvasac, umućena jaja, kiselo mlijeko, ocat i prašak za pecivo. Dobro umutiti, a zatim postupno dodavati preostalo brašno uz neprestano miješenje dok se ne dobije glatko tijesto.
3. Zdjelicu prekriti vrećom i ostaviti u frižideru da miruje 60 min.
4. Potom tijesto istanjiti oklagijom i okruglim kalupom vaditi krofne. Pržiti ih na vrelom ulju najpre s jedne, a zatim i s druge strane dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept