Zapečene palačinke

by | 26 Augusta, 2014

zapecene palacinke

Za palačinke:

  • 2 jajeta
  • 350 g brašna
  • 5 dl vode
  • 1/2 kašičice šećera
  • prstohvat soli
  • 0,5 dl ulja

Za fil:

  • 250 g mladog sira
  • 200 g praške šunke

Za preliv:

  • 2 dl pavlake
  • 1 jaje
  • 1 dl mlijeka
  • sol

Priprema:

1. U odgovarajućoj zdjeli umutiti jaja, vodu, šećer i sol. Zatim postepeno dodavati brašno i mutiti sve dok se ne dobije kompaktna masa.
2. U tavu sipati malo ulja i sačekati da se zagrije. Razliti kutlaču smjese za palačinke, posuti sa malo smrvljenog sira i ostaviti da se donja strana ispeče. Ovako polupečenu palačinku preručiti u nauljenu vatrostalnu tepsiju i posuti sjeckanom praškom šunkom. Na isti način pripremiti još šest palačinki i naslagati jednu na drugu.
3. Posljednju palačinku ispeći sa obe strane bez dodatka sira i šunke, te njome prekriti naslagane palačinke.
4. Pripremljenu pitu unakrsno iseći na osam trokuta.
5. Posebno umutiti jaja, mlijeko, pavlaku i preliti preko pripremljene pite.
6. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept