2 namirnice koje suzbijaju sve upale
Ako svakodnevno jedete namirnice koje suzbijaju sve upale, sačuvaćete i fizičko i mentalno zdravlje. A pritom su i jako ukusne. Praćenje antiinfla...
Kako je trenutno sezona bundeve, trebalo bi da je maksimalno iskoristite u vašoj ishrani, a ne samo da posluži kao dekoracija za Noć vještica.
Pored toga što je veoma hranljiva i sadrži pregršt vitamina, vašem džepu će takođe prijati. Bundeva ima malo kalorija, a bogata je vlaknima, A, C, E vitaminima, mineralima i antioksidansima. I razmislite dobro prije nego što bacite sjeme, jer je ono izvor vlakana, proteina, magnezijuma i mononezasićenih masti.
Nedavna istraživana su otkrila nevjerovatne zdravstvene moći ove jesenje namirnice, ali bitno je na koji način koristiti bundevu kako se ne bi izgubile sve korisne supstance. Mafini ili kafa s aromom bundeve neće učiniti ništa veliko koliko čorba od bundeve ili neko konkretno jelo.
U studiji sprovedenoj 2011. godine, kod ljudi koji su konzumirali bundevu uočeno je manje glavobolja, bolova u zglobovima, navale valunge (nagli udar toplote kao propratni simptom menopauze).
Gubitak kose
Tokom jednog istraživanja, proćelavi muškarci su unosili 400 mg ulja bundevinog sjemena, a 24 sedmica kasnije imali su 40 posto više kose nego na početku eksperimenta.
Rak dojki
Žene koje redovno grickaju bundevino ili suncokretovo sjeme imaju znatno manji rizik od dobijanja raka dojki.
Reguliše nivo šećera u krvi
Kada vam se javi želja za čokoladicom, uzmite bundevu. Naučnici su došli do saznanja da ova namirnica pomaže ljudima koji imaju dijabetes tip 2.
Bundevu možete pripremiti na različite načine. Pravljenjem čorbe, jednostavnim sječenjem na kriške sa malo maslinovog ulja i morskom soli, punjenje da li krompirom, mesom, rižom, izbor je vaš. Sjemenke sačuvajte, osušite ih dobro i propržite u tiganju na malo maslinovog ulja i posolite po želji.
Iskoristite sve čari bundeve i priuštite vašem organizmu jedno zdravstveno osvježenje!
Autor: Life Content