![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Ova grickalica je prava energetska bombica prepuna kalorija, ali nutricionisti i dalje preporučuju njenu povremenu konzumaciju. Kikiriki spada u porodicu mahunarki, a bogat je vitaminima i mineralima koji pogoduju zdravlju.
1. Snižava holesterol
Neprženom kikirikiju, odnosno onom u kori, nisu industrijski dodate masnoće i soli pa je samim tim prirodna i zdrava namirnica koja ima brojna nutritivna svojstva. Kikiriki je bogat zdravim masnoćama koje snižavaju štetni holesterol, te tako štite srce i cirkulatorni sistem.
2. Uravnotežuje šećer
Jedna studija je pokazala da unos kikirikija ili maslaca od ovih plodova u organizam može uravnotežiti nivo šećera u krvi i tako spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2.
3. Ubija glad
Kikiriki je jedna od najzdravijih grickalica. Krasi ga bogat ukus, a odličan je saveznik u mršavljenju. Ako osjetite glad između obroka, zaboravite na čokoladu i čips već posegnite za ovom slasnom grickalicom.
4. Podstiče pamćenje
Ove grickalice su odlična hrana za mozak jer sadrže vitamin B3 koji podstiče rad cijelog organa i pamćenje.
5. Bogatstvo nutrijenata
Dozrijevanje ploda u zaštitnoj ljuski omogućava kikirikiju da zadrži sve hranljive materije, uključujući i važne minerale poput cinka i gvožđa što doprinosi zdravlju cijelog organizma.
Izvor: Life Content