
Zdravstvene prednosti borovnica – i najbolji načini za njihovu konzumaciju
Mnogo je benefita i zdravstvenih prednosti konzumacije borovnica. Borovnice su jedno od najomiljenijih voća, a njihova popularnost nije bez razlog...
Predstavljamo vam 7 najboljih jesenskih namirnica, koje osim što su odličnog ukusa, pomažu u mršavljenju i održavanju željene figure!
Jesen je početak sezone te ukusne zimnice, kada se ajvar, džem, slatko i kompoti pripremaju i mame svojim opojnim mirisom i fenomenalnim ukusom. Ali, ove savršene namirnice nisu baš veliki prijatelj našoj liniji, piše Women'sHealth.com.
Cvekla
Osim što je slatkastog ukusa, cvekla sadrži i fitonutrijent pod nazivom betalain, koji pomaže u procesu detoksikacije organizma. A kada vaše tijelo eliminiše toksine na pravi način, tada bolje i brže vari hranu koju unosite tokom dana.
Brokule
Budući da 91 posto ovog povrća čini voda, brokule su odličanm saveznik u kontrolisanju tjelesne težine, jer pružaju potrebnu hidrataciju. Naučnici s Univerziteta u Tenesiju došli su do zaključka da konzumiranje povrća s visokim procentom vode može da pomogne bržem eliminisanju masnih naslaga.
Kruške
Ove sočne voćke bogate su pektinom, vlaknom koje vodu pretvara u gel i tako obezbijeđuje duži osjećaj sitosti. Drugim riječima – jedete manje i unosite manje kalorija! Pojedite krušku za užinu ili je isjeckajte i izmiješajte u salati. Možete i napraviti ukusan smuti od krušaka koji uz to i jača imunitet.
Nar
Budući da je jedna od supernamirnica i najvećih izvora vitamina C koji dokazano sagorijeva masti, do mile volje možete uživati u slatkom ukusu sočnog nara. Nar je problematična voćka za čišćenje – savjete kako da to uradite bez muke.
Sjemenke bundeve
Monozasićene masti iz sjemenki bundeve redukuju salo na stomaku. Propržite ih i začinite s malo morske soli i jedite u salati ili same kao grickalicu uz neki dobar film.
Slatki krompir
Ljudi uglavnom izbjegavaju da unose previše ugljenih hidrata, ali studije su pokazale da skrob koji se nalazi u krompiru pomaže organizmu da se izbori s masnoćama i da ih sagori. Osim toga, slatki krompir, odnosno batat, odličan je način da zadovoljite potrebu za ugljenm hidratima bez nabacivanja dodatnih kilograma.
Bundeva
Bundeva, kao i kruška, sadrži pektin, koji dodatno reguliše nivo insulina, pa će i vaš apetit biti u granicama normale.
Izvor: stil