Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Ako vam se ujutro, kada se pogledate u ogledalo, čini da ste ostareli, krivac je možda hrana koju jedete.
Postoji razlog zašto imate osjećaj da vam je koža drugačija nakon serije izlazaka. Ono što jedete i pijete ima uticaj na vas. Niko ne ostari preko noći, ali hronično loša ishrana ubrzaće proces starenja kože i zuba.
Slatko
Previše šećera može pokrenuti proces koji se zove glikozilacija. Sav višak šećera koji naše ćelije ne mogu preraditi završava kombinovan s proteinima, što stvara glikolizacijske spojeve koji štete kolagenu koji našu kožu čini čvrstom i mladalačkom. S druge strane, nije nikakva tajna da šećer nije dobar za osmijeh jer se lijepi za zube i potpomaže stvaranje bakterija, truljenje i promjenu boje. Pametno je uvijek poslije slatkoga malo promućkati vodu u ustima.
Alkohol
Zdrava jetra daje i zdravu kožu. Sve otrove koji bi mogli napasti kožu jetra izbacuje iz tijela. Ali ako se otrovi počnu nakupljati, koža postaje dobar pokazatelj nizom simptoma – od bubuljica do bora i žućkaste boje. Alkohol takođe dehidrira i nije dobar za spavanje, što takođe ubrzava starenje.
Poseban problem je bijelo vino jer šteti i zubima. Bijelo vino svojom kiselošću napada zubnu gleđ. Nakon ispijanja bilo kojeg kiselog pića, isperite usta vodom, a oko sat vremena kasnije operite zube.
Jako ispečeno meso
Prepečeno meso može sadržavati ugljovodonike koji podstiču upale, a upale uništavaju kolagen u koži. Nemojte jesti prepečene dijelove mesa i čistite roštilj nakon upotrebe.
Slana hrana
Možda ne pretjerujete sa solju, ali to ne garantuje da ne jedete slanu hranu. Mnogo konzervirane hrane ostaje očuvano zahvaljujući soli zbog koje možete dobiti nadut izgled. Kreme koje sadrže kofein dobre su za posljedice natečenosti od soli.
Mesne prerađevine i crveno meso
Viršle, kobasice – sve je to meso koje u sebi ima sulfite i ostale prezervative koji podstiču upalu kože. Takva hrana takođe ima i so, a prerađevine crvenog mesa povezane su sa srčanim problemima. Piletina i ćuretina ne izazivaju te probleme. Crveno meso takođe stvara slobodne radikale koji kradu elektrone iz zdravih ćelija i tako im nanose štetu. Vitamin C pomaže, ali najpametnije je držati se ishrane u kojoj ne pretjerujete ni sa čim.
Ljuta hrana
Ljuta hrana loša je za kožu. Posebno su osjetljive žene tokom menopauze. Pretjerivanje s ljutom hranom može dovesti do izrazito vidljivih kapilara, natečenosti i stalnog crvenila.
Energetska pića
Gazirani energetski napici najgori su za zube – od njih strada zubna gleđ. Zbog njihove kiselosti, najpametnije je piti energetska pića kroz slamčicu kako bi imala što manje dodira sa zubima.
Limunada
Svaki limun ima negativan učinak na naše zube. Kad se limunadi doda šećer, to piće postaje uistinu loše za naš osmijeh, jer ta kombinacija prvo oštećuje gleđ, a onda još stvara naslage koje pospješuju stvaranje bakterija. Slamka je vaš najbolji prijatelj ako volite limunadu.
Kafa i bilo šta s kofeinom
Kafa je loša za zube jer stvara mikroskopske rupice na površini gleđi (kao i druga kisela pića), ali s obzirom na sve prednosti koje taj napitak nosi, ne morate ga se odreći. Jednostavno popijte čašu vode poslije kafe. Voda neutralizuje kiselost i ispira loše materije. Žvaka bez šećera takođe pomaže jer podstiče stvaranje pljuvačke koja remineralizuje zube. Druga negativna strana kafe je to što djeluje kao diuretik – pomaže pri izbacivanju tečnosti iz tijela pa vas tako dehidrira, što ima loš uticaj na kožu. Tu će vam koristiti krema za lice i tijelo.
Nezasićene masti
Hrana puna nezasićenih masti povećava šansu za srčane tegobe, ali nije dobra ni za kožu, jer podstiče upale i smanjuje otpornost na UV zračenje koje je najveći razlog starenja.
Crni čaj
Zbog velike količine tanina, crn čaj ostavlja mrlje na zubima koje postaju vidljive ako pretjerujete s ispijanjem tog pića. Mlijeko može pomći jer uklanja takve mrlje. Drugim riječima, pijte crni čaj s mlijekom. Takođe, preskočite čaj s limunom ako možete zbog njegove kiselosti.
Izvor: tportal.hr