Kako prestati jesti nezdravu hranu: 5 ključnih savjeta
Dosada, stres i loše navike mogu vas navesti na prejedanje. Otkrijte uzroke i kako prestati jesti nezdravu hranu Da li paket keksa nestane u trenu...
Neka hrana sadrži sastojke bogate hranjivim supstancama koje povoljno utiču na zdravlje, dok druga usporava metabolizam i dodaje neželjene masne naslage. Pogledajte koje su to kalorične namirnice koje se najčešće konzumiraju.
Sir
Kremasti sir za mazanje ili punomasni sir u kriškama je čest izbor za doručak. Sir je odličan izvor kalcija, ali i mliječnih masti, pa je vrlo lako pretjerati s uživanjem u njegovom ukusu. U jednoj kašičici sira za mazanje nalazi se 50 kalorija i 5 grama zasićenih masnih kiselina. Ako volite da započnete dan sa sirom, izaberite posni svjež sir sa smanjenim procetom masnoća.
Čips
Čips od krompira je pun masnoća i soli. Uz to je veoma “zarazan”, odnosno teško nam je da prestanemo da ga jedemo. Ako ste navikli na grickanje, napravite sami neke zdravije varijante hrskavog čipsa od kelja ili jabuka.
Keks
Većina industrijskih kekseva se pravi sa velikom količinom šećera, zasićenim i hidrogenizovanim mastima. Zbog toga su toliko ukusni, ali i pogubni za obim struka.
Pokušajte da sa jelovnika izbacite keksiće ili ograničiti njihov unos na jedan do dva komada dnevno. Najbolje je da ih zamijenite domaćim keksima koje možete sami da napravite od ovsenih pahuljica, meda i orašastih plodova.
Rafinisane žitarice
Hrana napravljena od bijelog ili rafinisanog brašna poput hljeba i tjestenine ne sadrži prehrambena vlakna koja daju osjećaj sitosti. Zbog toga je veoma lako da u kratkom vremenu pojedemo previše kalorija odjednom.
Izbegavajte rafinisane žitarice i prebacite se na proizvode od integralnog ili brašna od cijelog zrna.
Voćni sokovi
Voćni sokovi mogu da budu dobri izvori vitamina i minerala, ali istovremeno sadrže i mnogo šećera. Zbog toga možete unijeti u organizam više kalorija nego što biste trebali.
Prosječna čaša voćnog soka dodaje 122 kalorije vašem dnevnom unosu. Umjesto voćnog soka popijte nezaslađeni biljni čaj.
Autor: Life Content