Hrana koja grije organizam

by | 8 Januara, 2015
Foto: freedigitalphotos.net, alexisdc

Foto: freedigitalphotos.net, alexisdc

Kontrola tjelesne temperature odvija se u komplikovanom procesu pod nazivom termoregulacija. Ovaj proces uključuje rad bezmalo svih tjelesnih organa i sistema: mozak i nervni sistem, kardiovaskularni sistem, žlijezde s unutrašnjim lučenjem i hormonalni sistem, kožu, masno tkivo, mišiće i jetru. Naš subjektivni osjećaj toplote i hladnoće ne poklapaju se obavezno sa stvarnom temperaturom tijela, što dodatno komplikuje stvari.

Osjećaj hladnoće i snižena tjelesna temperatura mogu da budu posljedica nedovoljnog unosa hrane (kalorija), ali ta situacija nije tipična i rijetko se odnosi na osobe koje stalno osjećaju hladnoću. Za takvu pojavu, osoba bi morala da bude neuhranjena, ispod prosječne tjelesne težine i sa deficitom masnog tkiva. Takođe, neki ljudi osjećaju da im je hladno nakon konzumiranja oblinog, masnog obroka. Ali, to se da lako objasniti: za varenje većih količina hrane neophodna je metabolička energija.

S druge strane, mnogi kažu da im je toplije nakon konzumiranja vrućeg napitka ili hrane, kao i kada obrok sadrži ugljene hidrate. Ovo posljednje ima naučno objašnjenje: ugljeni hidrati se brzo vare te se i energija brzo oslobađa. Inače, gotovo sve vrste zdravih namirnica sadrže određenu količinu ugljenih hidrata:voće, povrće, žitarice, mahunarke, začini i začinsko bilje, kao i posni mliječni proizvodi. To znači da već uzimate razumnu količinu ove vrste materije. Takođe, fizička aktivnost, naročito ako vodite sedentarni način života (većinom sjedite), apsolutno doprinosi da vam bude toplije.

Sagorijevanje kalorija

Pretpostavlja se da ekstrakti nekih egzotičnih biljaka (u formi suplementa), ljuti začini i namirnice poput ljute paprike, senfa, vinskog sirćeta, guarane i zelenog čaja, ubrzavaju metabolizam, pa tako i sagorijevanje masnoća.

Takođe, dokazano je da ispijanje većih količina hladne vode pokreće termogenezu – organizam mora da je zagrije, što zahtijeva potrošnju energije. Međutim, ovaj termogeni učinak, iako realan, nije značajan, naročito ako osoba želi da smrša.

Konzumiranje ovih namirnica može da pomogne, ali ako se usredsredite samo na njih, nećete ostvariti cilj (smršati ili ozdraviti). Važnije je izmijeniti nekoliko životnih navika – prvenstveno navike u ishrani – koje će izazvati višestruke koristi.

Namirnice koje griju

Objektivno, SVE VRSTE NAMIRNICA su termogene, jer organizam mora da koristi energiju za proces varenja. No, ne izazivaju sve namirnice isti efekat. Mliječni proizvodi se nalaze na dnu liste (najmanji termički efekat), a na vrhu liste su posni proteini u čvrstoj hrani, naročito:

  • pileća prsa
  • ćureća prsa
  • meso divljači
  • veoma posno crveno meso
  • gotovo sve vrste ribe
  • školjke i drugi morski plodovi
  • bjelance (umjereno konzumiranje cijelih jaja)

Ovoj listi mogu se dodati i proteinski napici, jer mogu značajno da doprinesu ukupnom unosu proteina kroz ishranu. Većina eksperata smatra da čvrste, integralne namirnice vrše mnogo veći termogenski efekat nego što se vjeruje, a da su proteini iz sadržaja ovih namirnica termički efikasniji od onih iz tečne hrane.

Zato je važno da veći dio dnevnih kalorija uzimate iz čvrste, integralne hrane. Osim ovog argumenta, dokazano je da su kalorije iz tečnosti manje efikasne u aktviranju mehanizma glad-sitost u mozgu i gastrointestinalnom traktu, zbog čega postoji mogućnost pretjeranog unošenja “tečnih” kalorija.

No, jedno je sigurno: proteini su termički najefikasnija vrsta makronutrienata, a za proces varenja i prerade utroši se 30 posto njihovog kalorijskog sadržaja. To je i razlog zbog kojeg se ishrana bodibildera zasniva na posnim proteinima!

Naravno, većina ostalih ljudi treba da kombinuje proteinsku osnovu s određenom količinom i vrstama esencijalnih masnih kiselina, mnogo zelenog povrća i pravom količinom prirodnog skroba i integralnih žitarica.

Sprovodeći ovaj plan ishrane, vaš organizam će se pretvoriti u turbo mašinu za sagorijevanje masti, i to bez primjene lijekova i suplemenata, čudotvornih dijeta i hirurških zahvata.

Namirnice, pića i začini s najvećim termogenim efektom

Termogene namirnice prirodno ubrzavaju metabolizam i sagorijevaju kalorije. A termogeneza – produkcija toplote – jeste jedan od biohemijskih procesa koji čine metabolizam.

Namirnice bogate proteinima
Obrok bogat ovom vrstom hranljivih materija ubrzava metabolizam 30 posto, dok ga obrok bogat ugljenim hidratima ubrzava samo četiri posto.

Losos i tuna
Istraživači su otkrili da je grupa ljudi, koji su jeli ove dvije vrste riba, izgubila 22 posto više tjelesne težine od grupe koja je držala dijetu koja nije uključivala lososa i tunu.

Celer
Ova vrsta povrća zapravo sagorijeva mnogo više kalorija nego što ih sadrži.

Pića: hladna voda, zeleni čaj, kafa.

Začini: jabukovo sirće, crvena ljuta papričica, cimet, sjemenke lana, bijeli luk, đumbir, senf, čili sos, peršun i salsa.

Izvor: Life Content